Companii

Vinul romanesc se va vinde mai mult in Europa

23.07.2001, 00:00 28



Anul acesta exporturile de vinuri in Uniunea Europeana vor creste cu 10% comparativ cu 2000, datorita acordului, incheiat cu Uniunea Europeana, privind acordarea Romaniei a unui contingent de 3.000 vagoane cu taxa vamala de import zero, a declarat Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania, citat de Mediafax.

In primele patru luni ale acestui an, Romania a exportat, conform Institutului Nationale de Statistica, 1.153 tone de vin din struguri si 77 tone de vin spumos si a continuat sa importe whisky - 328 tone, vin din struguri - 84 tone, vodca - 71 tone, 65 tone coniac, 61 tone lichior si sampanie - 2 tone.

Cei mai mari importatori de vinuri din Romania sunt Germania, Anglia, Olanda, Japonia, Belgia, Franta, Statele Unite, Canada, Israel, Rusia, China. Romania exporta vinuri de calitate superioara si cu denumire de origine, 30% imbuteliat si 70% vrac, care se foloseste in strainatate pentru productia de vin spumant.

Anul trecut, s-au importat circa 9.500 hl de vin, in valoare de 1,25 milioane dolari precum si whisky - 231 tone tone, vodca - 60 tone, lichior -29 tone, gin si rachiu de ienupar - 23 tone, coniac - 16 tone.

Romania a exportat in anul 2000 vin in valoare de 17,7 milioane dolari, in scadere fata de 1999 (22,9 milioane dolari). In anul 2000 exportul de vinuri imbuteliate s-a cifrat la 8,62 milioane dolari, iar cel de vinuri in vrac la 7,95 milioane dolari. Exportul de vinuri spumante s-a ridicat la 1,16 milioane dolari.

Productia totala de struguri obtinuta in anul 2000 a fost de 1,295 milioane tone, in crestere cu 178.000 de tone, comparativ cu anul precedent. Productia de vin realizata a fost de 540 milioane de litri (54.000 vagoane vin brut), din care 32.400 vagoane vin nobil si 21.600 vagoane vin hibrid.

Consumul intern in 2000 a fost de 42.000 vagoane de vin, din care 16.000 vagoane vinuri nobile, iar restul a fost pastrat pentru refacerea stocurilor, pentru invechire sau in vinoteci. In anul 2000, consumul de vin pe cap de locuitor a scazut de la 25,3 litri (1999) la 18,5 litri. Pentru 2001 se estimeaza un consum de 20 litri/locuitor.

Romanii prefera vinurile albe, peste 80% din consum (Feteasca Alba, Sauvignon, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling Italian, Francuse - Cotnari), in timp ce la export sunt preferate vinurile rosii, rose si albe din podgoriile Dealu Mare, Murfatlar, Cotnari, Panciu, Odobesti, Cotesti, Jidvei.

Suprafata cultivata cu vita de vie in Romania a scazut in ultimii ani, ajungand la 247.500 hectare in 2000, fata de 252.000 de hectare in 1996, din care 229.800 hectare au fost cultivate cu struguri pentru vin.

Sectorul privat detine aproximativ 77% din suprafetele cultivate cu vita de vie in Romania, reprezentand 190.000 de hectare de vii pe rod, restul apartine sectorului public si mixt - 55.000 de hectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO