Companii

Visaţi la o viaţă cu muncă de la distanţă de pe o insulă? Atenţie: cine depăşeşte 6 luni de muncă remote în altă ţară ar putea plăti taxe acolo

Silviu Bădescu, partener, NNDKP consultanţă fiscală:
Dacă angajatul român negociază sau încheie contracte în numele angajatorului său român şi face acest lucru în statul străin, se poate ajunge la concluzia că el generează un sediu permanent în acea jurisdicţie străină pentru angajatorul său român şi că acesta din urma are obligaţia înregistrării fiscale şi datorează impozit pe profit în respectivul stat străin.

Silviu Bădescu, partener, NNDKP consultanţă fiscală: Dacă angajatul român negociază sau încheie contracte în numele angajatorului său român şi face acest lucru în statul străin, se poate ajunge la concluzia că el generează un sediu permanent în acea jurisdicţie străină pentru angajatorul său român şi că acesta din urma are obligaţia înregistrării fiscale şi datorează impozit pe profit în respectivul stat străin.

Autor: Adelina Mihai

11.07.2021, 15:30 4395

♦ Companiile încep să le trimită avertismente angajaţilor: „Dacă lucraţi mai mult de 183 de zile remote din altă ţară, vă rugăm să ne anunţaţi, pentru că s-ar putea să plătiţi contribuţii sociale acolo“ ♦ Mai mult, cine încheie contracte pentru firma din România din altă ţară ar putea crea o altă problemă: fiscul ţării străine ar putea considera că angajatorul din România are sediu permanent în ţara respectivă şi va trebui să plătească impozit pe profit acolo.

„La noi în companie e o iniţiativă numită «work from anywhere», de care sunt foarte încântat. Sunt multe orăşele în sudul Italiei pe care de mult aş fi vrut să le vizitez, dar niciodată nu aveam timp. Acum aş putea să lucrez un an din Italia, iar în afara orelor de program să îmi petrec timpul la cafenelele şi terasele de acolo“, a spus Vasile A., growth analyst într-o multina­ţională din domeniul IT.

Câteva sute de mii de angajaţi din sectorul serviciilor încă lucrează de la distanţă, iar unii dintre ei au preferat să folosească această practică pentru a vizita alte state, chiar şi pentru perioade mai lungi de timp.

Atenţie însă: atunci când angajaţii unei companii din România prestează tele­munca din altă ţară, trebuie verificat dacă apar obligaţii fiscale de înregistrare şi plată de taxe pentru angajatorul român în statul străin (prin crearea unui sediu permanent al angajatorului acolo), spune Silviu Bădescu, partener, consultanţă fiscală, în cadrul casei de avocatură NNDKP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO