Companii

VNU vrea sa renunte la cartile de telefon

19.05.2004, 00:00 14

Grupul media olandez VNU, actionar principal al companiei Pagini Aurii, ar putea vinde divizia de editare de carti de telefon, urmand a se concentra asupra monitorizarilor media, studiilor de marketing si furnizarii de afaceri prin publicatii si evenimente, conform Mediafax.
Reprezentantii Pagini Aurii nu au putut fi contactati pentru alte informatii.
Grupul olandez este, intre altele, proprietarul companiei de cercetare de piata ACNielsen, care este prezenta si pe piata romaneasca.
In vara anului trecut, VNU a preluat controlul Pagini Aurii, majorandu-si participarea de capital de la 28% la 84,2%, intr-o tranzactie de 24 milioane de dolari.
Ceilalti actionari sunt RomTelecom, cu 10,7% si Media Pro cu 5,1%.
Produsele Pagini Aurii se distribuie gratuit, compania obtinand venituri din publicitate.
Compania editeaza 41 de ghiduri, cu o circulatie anuala de doua milioane de copii si furnizeaza informatii prin Internet si aplicatii multimedia pe CD.
Afacerea Pagini Aurii a inceput in 1998, actionari fiind atunci Directory Systems Europe (DSE), subsidiara a grupului israelian Aurec, Southwestern Bell Communication, Media Pro si RomTelecom.
VNU World Directories, divizia VNU din care face parte si Pagini Aurii, este lider de piata in Romania, Belgia, Olanda, Irlanda, Portugalia, Puerto Rico si Africa de Sud.
Portofoliul sau include 125 de titluri, al caror tiraj depaseste 40 de milioane de exemplare.
Piata cartilor de telefon contribuie cu aproape 10% la veniturile grupului VNU.
Vanzarile VNU World Directories din 2003 s-au ridicat la 492 milioane de euro, iar profitul operational a ajuns la 211 milioane de euro. Compania numara, la nivel global, aproximativ 2.200 de angajati.
In eventualitatea unei vinzari, aproape jumatate din cistig va fi folosit pentru rambursarea datoriilor VNU.
Grupul olandez a angajat consultanti de la Credit Suisse First Boston si Goldman Sachs pentru a analiza alternativele strategice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO