Companii

Vrei să închei o asigurare de sănătate privată? Lista analizelor pe care trebuie să le efectuezi. PLUS Condiţii speciale pentru fumători

Vrei să închei o asigurare de sănătate privată?...

Autor: Publicitate

04.09.2013, 17:47 2655

Din 2014, românii ar putea încheia asigurări private de sănătate şi asta pentru că, potrivit proiectului noii Legi a sănătăţii, aflat până în septembrie 2013 în dezbatere publică,  ministerul Sănătăţii va limita serviciile medicale existente în prezent în pachetul de bază. Măsura luată de autorităţi are rolul de a eficientiza sistemul sanitar din România.

„Prin noul pachet de bază vom realiza o listă de servicii medicale de care pacientul să poată beneficia la un moment dat. De exemplu, pentru boala X să putem oferi o serie de servicii medicale, care să includă şi două consultaţii gratuite. Dacă pacientul va dori să beneficieze de 4 consultaţii, nu pentru că i s-a acutizat boala, ci pentru că aşa vrea el, atunci va scoate bani pentru a le plăti sau îşi va acoperi costul consultaţiilor suplimentare cu o asigurare complementară, care va fi deductibilă”, explică dr. Adrian Pană, secretar de stat la ministerul Sănătăţii.

 

Paradoxul pachetului de bază de servicii medicale

 

Asigurările complementare sunt acele asigurări private de sănătate care vor cuprinde serviciile medicale care nu sunt incluse în pachetul de bază.

În teorie, pachetul de bază de servicii medicale disponibil în prezent cuprinde servicii medicale nelimitate în baza asigurării sociale de sănătate. Există doar o serie de aproximativ 15 proceduri medicale care nu sunt acoperite de pachetul de bază, iar printre acestea se numără operaţiile de chirurgie estetică de înfrumuseţare, precum implanturile mamare, dar şi implanturile dentare. În practică însă, sistemul sanitar oferă o mică parte din serviciile înscrise în pachetul de bază şi asta din cauza lipsei fondurilor.

În consecinţă, autorităţile vor prezenta lista serviciilor medicale sustenabile, precum tratamentele oferite în sistem de urgenţă, iar restul serviciilor medicale vor fi incluse într-o asigurare de sănătate complementară sau vor fi achitate din buzunarul propriu al pacientului.

 

80.000 de români au ales asigurările private de sănătate

 

În prezent, în România piaţa asigurărilor de sănătate este mică. Statisticile de specialitate arată că anul trecut această piaţă valora doar  80 de milioane de lei cu prima medie de 1.000 RON. „Asta înseamnă că în jur de 75.000 – 80.000 de români au o asigurare de sănătate privată”, a precizat Theodor Alexandrescu, Preşedintele Metropolitan Life.

Reprezentantul companiei vorbeşte despre asigurările complementare care vor fi disponibile în România. Acestea  vor prelua inclusiv afecţiunile de care clientul suferă, fără ca acest fapt să se reflecte în costuri suplimentare.  „Aceste asigurări se numesc în termeni tehnici asigurări cu condiţii pre-existente. În mod normal, costul unei astfel de asigurări private este ridicat. Totuşi, acestea vor deveni accesibile pentru populaţie pentru că noua legislaţie va prevedea deductibilitatea lor şi pentru că asigurătorii vor avea acces la o masă extinsă de oameni care să le permită realizarea dispersiei de risc”, explică  Theodor Alexandrescu.

Acesta spune că înainte de a încheia o poliţă de asigurare de sănătate românii îşi vor face o serie de analize. „În funcţie de suma asigurată, pacientul îşi va face un anume set de analize - de la cele simple, de sânge, biochimie sau hematologie, până la examene complexe - radiografie, ecografie, EKG-uri. Prin aceste analize asiguratorii vor să cunoască starea de sănătate a asiguratului”, a precizat Alexandrescu. Costul analizelor va fi suportat de asiguratori, aşa cum se întâmplă şi în prezent.

 

Testări suplimentare pentru fumători

 

Fumătorii ar putea plăti mai mult pentru a beneficia de o asigurare privată de sănătate. Anunţul vine din partea asiguratorilor, care spun că persoanele care doresc să îşi facă o asigurare privată de sănătate vor fi supuse unor analize specifice care să determine dacă acestea sunt sau nu fumătoare. „Declaraţiile pe propria răspundere nu sunt acceptate când vine vorba de fumat. Sunt teste specifice de sânge care arată dacă o persoană este sau nu fumătoare. Fumătorii vor plăti mai mult, chiar şi cu 40%, atunci când vor încheia o poliţă de asigurare de sănătate. Această regulă nu se va aplica imediat de la introducerea asigurărilor complementare. Cel mai probabil se va introduce în timp”, a mai spus Theodor Alexandrescu.

Testele de genetică joacă şi ele un rol esenţial atunci când o persoană încheie o asigurare privată de sănătate. „Testele genetice nu sunt disponibile încă în România. La nivel mondial, medicina genetică a evoluat foarte mult şi în funcţie tipul de cromozomi, în funcţie de genele personale, fiecare are o anumită predictibilitate la o anumită afecţiune. Astfel de factori contează foarte mult în a dimensiona corect costurile asigurării, dar îi ajută şi pe oameni în a-şi îmbunătăţi starea de sănătate prin ajustarea stilului de viaţă”, a mai spus reprezentantul Metropolitan Life.

 

Acest material face parte din campania “Sănătatea-i cel mai bun prieten”, susţinută de Metropolitan Life. Urmăreşte campania şi pe Facebook.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO