Companii

O nouă vulnerabilitate pentru iarnă? Energia vândută pentru ziua de ieri se tranzacţiona în România la 416 euro/MWh, gazul, cel mai scump combustibil al momentului, având o pondere de 20% din totalul producţiei şi stabilind preţul întregii pieţe

O nouă vulnerabilitate pentru iarnă? Energia vândută...

Autor: Roxana Petrescu

19.07.2022, 17:00 1488

Circa 20% din producţia de energie a României se bazează pe gaze naturale produse în mare parte intern, dar vândute la preţuri ruseştiÎn Spania, acolo unde gazul utilizat pentru producerea de energie a fost plafonat, preţul era de 116 euro/MWh În mod paradoxal, ceea ce ar fi trebuit să fie un avantaj al pieţei locale, respectiv producţia mare de gaze naturale, devine un factor cert de scumpire a electricităţii.

„Dacă este să luăm în calcul doar asigurarea consu­mului pentru o iarnă cu temperaturi normale (pentru că discuţia despre preţ este un alt subiect) în principiu pe partea de energie electrică nu ar trebui să avem probleme având în vedere şi faptul că în mod normal vom avea o scădere a consumului în zona de mari consumatori, determinat de nivelul de preţ actual. În mod normal un vârf de consum iarna de 9.700 MW este o valoare care tehnologic nu ar trebui să pună probleme. Riscuri ar putea să apară dacă din cauza secetei rezerva Hidroelectrica nu se va putea reechilibra în mod rezonabil şi în situaţia unei perioade geroase mai lungi (cu o producţie de vânt semnificativ redusă)“, spune Zsuzsa Bereschi, senior project manager, energy & utilities, în cadrul companiei de consultanţă Horváth.

Potrivit datelor de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), consumul de energie pentru primele patru luni a scăzut cu 5,2%, fiind acoperit în bună parte de producţia internă. Mai departe însă, deşi România produce în mare parte energia de care are nevoie, în medie, circa 20% din această producţie se bazează pe gaze naturale. Paradoxal, deşi România produce intern circa 70% din necesar, în actualul context, când gazul pentru iarnă se vinde la peste 2.000 de dolari pe mia de metri cubi, ponderea mare a energiei produsă din gaz natural ar putea deveni o vulnerabilitate, mai ales pe fondul cantităţilor limitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO