Companii

Vulnerabilităţile Petrom au „anulat“ 2,8 mld. lei din profit

Vulnerabilităţile Petrom au „anulat“ 2,8 mld. lei...

Autor: Roxana Petrescu

31.03.2015, 00:07 859

Litigiile cu miile de angajaţi care au părăsit compania, evoluţia sub aşteptări a unor investiţii sau insuccesul unor proiecte de explorare şi producţie au fost elementele care au marcat profitul Petrom în perioada 2011-2014, provizioanele făcute de companie înregistrând în 2014 maximul ultimilor patru ani.

În 2014, profitul net al Petrom s-a înjumătăţit faţă de recordul din 2013, în timp ce vânzările s-au redus cu 11%, cel mai important factor care a atacat câştigul firmei fiind elementele speciale. Ce sunt aceste elemente speciale, categorie care în ultimii patru ani a „rupt“ circa 2,8 miliarde de lei din profitul Petrom?

Elementele speciale sunt nişte cheltuieli cu caracter excepţional, care nu fac parte din activitatea curentă a companiei, cum ar fi compensaţiile în cazul unor restructurări sau evaluări în jos de active.

WikiZF: Profilul companieiPetrom

Anul trecut, Petrom a înregistrat elemente speciale de 1,6 miliarde de lei. Pe segmentul de explorare şi producţie, compania a înregistrat elemente speciale negative de 735 de milioane de lei pentru deprecierea activelor din Ka­zahstan.

O altă vulnerabilitate pentru Petrom s-a dovedit a fi centrala de la Brazi pentru care s-au constituit elemente speciale negative de 755 de milioane de lei. Mai mult, între 2011 şi 2014, Petrom a înregistrat elemente speciale negative de 223 de milioane de lei în contul restructurării şi a personalului. În această perioadă, peste 6.000 de oameni au plecat din Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO