Companii

Wargha Enayati, Centrul Medical Unirea: Scenariul din imobiliare s-ar putea repeta si in piata serviciilor medicale private

Wargha Enayati, Centrul Medical Unirea: Scenariul din imobiliare s-ar putea repeta si in piata serviciilor medicale private
27.05.2010, 23:33 1620

Principalii operatori privati din domeniul de sanatate auanuntat proiecte de peste 150 mil. euro in unitati medicale, dintrecare peste 70 mil. euro numai anul acesta, conform unei analizerecente a ZF pe baza datelor facute publice de companii. Niveluleste unul record pentru aceasta industrie. In total s-au anuntatpeste 13 clinici anul acesta, in timp ce pana in 2011 ar trebuiconstruite alte sapte spitale.

"Din pacate se vor face toate aceste investitii, insa este omiscare foarte periculoasa. Am sentimentul ca este ca inimobiliare. Piata a crescut in fiecare an. Este ca un balon desapun si ma astept ca la un moment dat sa explodeze", a spusEnayati intr-un interviu acordat ZF.

Omul de afaceri a cedat anul acesta controlul CMU, dar ramane laconducerea companiei, aceasta fiind una dintre conditiilesolicitate la vanzare. Actionarul majoritar al companiei estefondul de investitii Advent International, care detine 80% dinafacere. In deal-ul derulat la inceputul acestui an au vandut atatEnayati, cat si un alt fond de investitii, 3i, care detinea 49% dincompanie. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, dar a fost estimata de ZF la cateva zeci de milioane de euro.

S-au retras din doua deal-uri

Enayati afirma ca declinul pietei de servicii medicale privatenu va fi un fenomen distinct doar in Romania, in Turcia spreexemplu spitalele incepand deja sa dea faliment. Si in Germania,seful CMU afirma ca se inchid spitale pentru ca nu mai pot fisustinute.

"Nu se poate ca dintr-odata, de la numai trei spitale(Euroclinic, Life Memorial Hospital si Maternitatea Regina Maria -n.red.) in Bucuresti sa apara inca sapte cu de trei de ori maimulta capacitate. In primul rand de unde medici? Vor pica. Panaacum au picat policlinici mici, si acum incep sa cada lanturi maimici. Sunt costuri fixe atat de mari. Daca vine un investitorstrain sa bage 100 de milioane de euro, nu poate sa sparga piata.Pentru ca trebuie sa ai mentalitatea corecta, oamenii, reteaua pusala punct", mai spune Enayati.

In ceea ce priveste sistemul de asigurari private de sanatate,el spune ca in Germania, spre exemplu, au devenit un produs vandutimpreuna cu celelalte asigurari. "Cand vorbesti de medicina lanivel mare nu mai poti face bani", adauga el.

Intrebat de ce nu va intra si CMU in aceasta spirala ascaderilor pentru ca firma a anuntat investitii de 30 mil. euro inurmatorii doi ani dintre care cea mai mare parte intr-un spitalprivat, Enayati a raspuns ca strategia este una precauta.

"Numai in ultima luna ne-am retras din doua deal-uri aparentinteresante, unul in Bucuresti si unul in provincie. Nu merita", aspus el fara sa ofere si alte detalii.

Schimbari in Consiliul de Administratie si noi oameni inmanagement

Dupa preluarea de catre Advent au fost operate mai multemodificari atat in Consiliul de Administratie (CA), cat si inechipa de management.

Astfel, numarul membrilor CA a fost marit de la cinci la sase.S-au retras Jussi Rantanen din Finlanda si Daniel Lynch din SUA,care reprezentau fostii actionari de la 3i, si au intrat EmmaPopa-Radu, Sebastian Tcaciuc si Raluca Nita. Consiliul estecompletat de Enayati, Sergiu Negut, deputy CEO, si AdrianStroilescu, directorul de dezvoltare.

De asemenea, CMU a recrutat mai multi oameni pentru pozitii noucreate in companie, dar mai sunt pozitii deschise pentru care secauta manageri. Astfel, Radu Ignatescu este CFO si vine de laCeramica Iasi (producator de materiale de constructii controlat deAdvent). Serban Semeniuc este head of legal si a fost recrutat dela casa de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR) Allen& Overy, care a reprezentat Advent in tranzactie.

Fady Chreih, fostul director al diviziei pentru medici de laBanca Transilvania, ocupa in cadrul CMU pozitia de director destrategie si alianta. Un alt nume nou in echipa CMU este StefanChiorescu, care se ocupa de partea de fee for service (incasaricash de la clienti). CMU a recrutat oameni si de la concurenta.Nirvana Georgescu, director medical adjunct, vine de la Medicover,unde a lucrat in ultimii noua ani. La Medicover ea era responsabilade calitate, rol pe care il va avea si la CMU. Olimpia Enache vinede la reteaua de laboratoare Synevo, iar la CMU se ocupa tot desegmentul de laborator.

Compania recruteaza sef pentru banca de celule stem si sef deresurse umane. "Pe HR cred ca am vazut pana acum 40 de persoane sinu am putut sa ne hotaram", a spus Enayati.

CMU are circa 700 de angajati, iar salariile brute ale medicilorvariaza intre 700 de euro si 20.000 de euro.

Compania a inregistrat in primele trei luni ale acestui an ocifra de afaceri de 4,7 mil. euro, in crestere cu 37% (in euro)comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cine a venit In echipa de management a CMU:

  • Radu Ignatescu este CFO si vine de la Ceramica Iasi (producatorde materiale de constructii controlat de Advent);
  • Serban Semeniuc este head of legal si a fost recrutat de lacasa de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR) Allen& Overy, care a reprezentat Advent in tranzactie;
  • Adrian Stroilescu a revenit pe aceasta pozitie, dupa ce a fostdirector de dezvoltare la producatorul LaborMed;
  • Fady Chreih, fostul director al diviziei pentru medici de laBanca Transilvania, ocupa in cadrul CMU pozitia de director destrategie si alianta;
  • Stefan Chiorescu, care se ocupa de partea de fee for service(incasari cash de la clienti);
  • Nirvana Georgescu, director medical adjunct, vine de laMedicover, unde a lucrat in ultimii noua ani;
  • Olimpia Enache a fost director general adjunct al retelei delaboratoare Synevo, iar la CMU se ocupa tot de segmentul delaborator.
  • Se recruteaza sefi pentru banca de celule stem si resurseumane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO