Companii

WWF: Guvernul a decis să protejeze doar râurile aflate mai sus de 1500 m altitudine­, adică 1% din total; arii naturale protejate riscă să fie distruse

WWF: Guvernul a decis să protejeze doar râurile aflate...

Autor: Roxana Rosu

10.02.2020, 14:47 389

WWF (World Wide Fund for Nature) atrage atenţia că Hotărârea de Guvern emisă pe 4 februarie va proteja mici secţiuni de râuri aflate la o altitudine mai mare de 1500 m, un procent infim, mai puţin de 1% din numărul total de km de râuri din România.

În consecinţă, râurile care se află la o altitudine mai mică, inclusiv din arii naturale protejate, pot fi distruse.

„Teoretic, de la 1500 de m în sus, pe râuri nu vor mai putea fi realizate regularizări, construcţii hidroenergetice sau orice alte activităţi care ar avea un impact asupra apei, însă nu putem să nu ne întrebăm ce se va întâmpla cu celelalte râuri valoroase ale României”, a declarat Diana Cosmoiu, Coordonator naţional politici publice, WWF-România.

În plus, acest act normativ nu va duce nici la închiderea procedurii de infringement lansată împotriva României de Comisia Europeană în urmă cu cinci ani.

HG-ul vine cu o protecţie suplimentară faţă de cea existentă, oferită de Directivele UE şi legislaţia care le transpune la nivel naţional, pentru aceste sectoare

Dintre criteriile solicitate anterior de WWF România, documentul include doar „starea ecologică bună si foarte bună a corpurilor de apă”. Alte criterii considerate importante de ecologişti, precum existenţa habitatelor piscicole naturale, apartenenţa la ariile naturale protejate de diverse tipuri, nu au fost integrate pentru definirea zonelor de non-intervenţie pe râuri.

„Statul român nu a făcut nimic pentru a remedia distrugerile realizate de microhidrocentrale (MHC) în anii anteriori şi insuficient pentru a preveni altele în viitor”.

În acest context, WWF-România solicită completarea legislaţiei în vigoare (incluzând acest HG) astfel încât restricţiile să se aplice şi sectoarelor de râuri din reţeaua Natura 2000 şi din alte tipuri de arii naturale protejate, precum şi acelor sectoare de râuri care reprezintă habitate piscicole naturale, eliminându-se totodată criteriul altitudinii de peste 1500 m.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO