Companii

YKK: Ne consolidam prin noi investitii

16.05.2005, 19:30 50

Producatorul de fermoare YKK Romania, membru al grupului japonez YKK, intentioneaza sa-si consolideze pozitia pe piata romaneasca prin noi investitii, ca parte a strategiei sale de extindere in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).

"La inceput am construit o fabrica in Polonia. A urmat Romania. Trebuie sa ne miscam impreuna cu clientii nostri, deci nu pot sa va spun unde va fi urmatoarea fabrica. Cert este ca industria textila migreaza spre Europa de Est deoarece aici mana de lucru este mai ieftina", a spus Masaharu Ando, presedintele diviziei europene a grupului YKK.

Grupul japonez a finalizat la sfarsitul saptamanii trecute o investitie de 8,5 milioane de euro intr-o fabrica de fermoare in Buftea. In prezent, capacitatea de productie a fabricii din Romania este de 35 de milioane de fermoare pe an.

Pentru anul in curs reprezentantii companiei au previzionat o cifra de afaceri de 4 mil. euro, urmand ca anul viitor aceasta sa se dubleze.

Conform strategiei de dezvoltare, peste aproximativ sase ani capacitatea de productie a fabricii de la Buftea va atinge un nivel de 100 de milioane de fermoare pe an. Volumul exact al investitiilor viitoare nu este cunoscut deoarece, spun reprezentantii YKK Romania, inca nu s-a luat nici o decizie definitiva in acest sens.

Fabrica de la Buftea are o suprafata de 6.000 mp si 60 de angajati. Pana in 2007 urmeaza ca aceasta sa se extinda cu inca 5.500 mp si tot atatia muncitori.

"Extinderea investitiei depinde de industria textila din Romania. Productia de aici s-ar putea suplimenta si ca urmare a reducerii productiei realizate la fabricile din nordul Europei", a spus Katsuya Kawanishi, directorul general al YKK Romania. Productia actuala este destinata exclusiv pietei interne si este suplimentata de produse YKK importate. "Daca ne gandim ca fermoarele realizate aici sunt utilizate la confectiile produse in Romania pentru a fi exportate, putem spune ca, indirect, exportam si noi. In viitor, in functie de politica grupului, este posibil sa producem si pentru export", a precizat Kawanishi.

Potrivit estimarilor companiei, industria textila romaneasca are nevoie anual de 200 de milioane de fermoare. YKK Romania acopera aproximativ 30% din aceasta cerere, atat prin productie proprie, cat si prin importuri de la membrii grupului din afara tarii.

Grupul japonez YKK, cu sediul la Tokio, este alcatuit din 123 de companii active in 60 de tari, nivelul afacerilor fiind de aproximativ 6 miliarde de euro anual. La nivelul grupului se realizeaza atat utilajele, cat si materiile prime necesare obtinerii produsului finit. "Putem fabrica orice fel de fermoare. YKK produce atat utilajele, materiile prime, cat si produsul finit", a spus Masayuki Sarumaru, vicepresedintele YKK Japonia.

Extinderea in spatiul EMEA este in principal legata de activitatea comerciala a produselor destinate industriei textile.

Grupul YKK realizeaza si produse arhitecturale, cum sunt ramele de aluminiu pentru ferestre. Numarul total de angajati din intreaga lume este de peste 38.000. YKK are o reprezentanta in Romania din anul 1998, iar in anul 2001 a fost infiintata compania YKK Romania.

"Motivele pentru care am ales Romania sunt exporturile mari de confectii si cei peste 20 de milioane de locuitori, rezultand un potential mare de crestere a cererii", a mai spus Kawanishi.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO