Companii

Zaharul Oradea: cota de zahar alocata este cu 35.000 de tone mai mica decat productia

28.02.2007, 15:33 198

Compania Zaharul Oradea, parte a grupului germano-francez Cristal Diamant, estimeaza pentru acest an o scadere de 15% a cifrei de afaceri, in urma limitarii productiei la cotele alocate de Ministerul Agriculturii.
"Anul trecut productia noastra era de aproximativ 100.000 de tone, iar pentru acest an ni s-a alocat o cota de numai 65.000 de tone. Distribuirea acestei cote s-a facut in baza unui istoric al productiei realizate de companie, insa datele s-au referit la perioada 1998-2002", a declarat pentru ZF Transilvania Corneliu Pentilescu, manager general al fabricii din Oradea. In acea perioada, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, compania realiza o cifra de afaceri anuala de maximum 26 de milioane de euro, productia fiind mai mica decat cea raportata in ultimul an.
Zaharul Oradea a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 65 de milioane de euro, fata de 28 de milioane de euro in 2005. "Factorii care au influentat aceasta evolutie au fost majorarea pretului de vanzare al zaharului, dar si cresterea volumului vanzarilor", a precizat Corneliu Pentilescu.
Pe langa reducerea productiei, reprezentantii companiei au mai anuntat ca anul acesta se va renunta si la activitatea de export, care anul trecut a inregistrat o crestere de 35%, comparativ cu 2005, reprezentand o valoare de aproximativ 2,25% din cifra de afaceri. Principala destinatie pentru exporturile companiei oradene era Ungaria.
In ultimii ani, compania a investit anual aproximativ 2 milioane de euro in reducerea consumului energetic si modernizarea capacitatilor de productie. In ultimii ani, compania oradeana a investit aproximativ 6 milioane de euro in cresterea productivitatii si in crearea de noi ambalaje. De asemenea, la sfarsitul lui 2005, compania a realizat o majorare de capital social in valoare de 25 de milioane de euro, bani care vor fi orientati tot spre investitii.
Zaharul Oradea produce sub marcile Brilliant si Diamant. Potrivit propriilor estimari, compania detine o cota de piata de aproximativ 14-18%, alti jucatori importanti pe piata zaharului fiind Agrana Romania si Zaharul Liesti. Consumul de zahar de pe piata locala este de aproximativ 500 de mii de tone pe an, iar pe cap de locuitor consumul este de 25 de kg pe an.
Principalii clienti ai companiei sunt producatorii din industria bunurilor de larg consum, printre acestia numarandu-se Coca-Cola HBC, Unilever SCE, Romaqua Group, Euro Food si Perfetti van Melle. Potrivit conducerii companiei, Coca-Cola cumpara in jur de 60% din productia totala. Restul zaharului produs la fabrica din Oradea este cumparat de marile lanturi de supermarket-uri, principalii clienti ai companiei pe acest segment fiind Metro Cash&Carry, Artima Retail Investements, Selgros Cash&Carry, Cora si Profi. Capacitatea de prelucrare a fabricii din Oradea este de 3.200 de tone/zi pentru sfecla de zahar si de 700 de tone/zi pentru zaharul brut.
Compania Zaharul Oradea are ca actionar majoritar grupul Cristal Diamant SAS, societate cu sediul in Franta, care este detinuta in proportii egale de grupul francez Cristal Union si de grupul german Pfeifer&Langen. Din grupul Cristal Diamant SAS mai fac parte alte doua firme de profil, Zaharul Carei si Zaharul Arad, iar pe plan mondial grupul inregistreaza anual o cifra de afaceri de aproximativ 835 de milioane de euro. In prezent, la fabrica din Oradea lucreaza 325 de angajati, iar valoarea capitalului social detinut dupa majorarea de la sfarsitul anului 2005 este de 38,1 milioane de euro (136,2 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO