Iancu Argintoianu, unul dintre veteranii centrului vechi al Capitalei, care deţine restaurantul Argentin, de pe strada Blănari, dar şi un pub şi o firmă de catering, spune că pentru o clădire care are 100 de metri pătraţi pe nivel valoarea de consolidare este de 4,3 milioane de lei, dar că nu va renunţa la businessul său, ci va încerca să facă o consolidare.
„Eu sunt un luptător, voi încerca să fac o consolidare proprie, o să fie mai greu pentru spaţiul unde avem PĂ7, dar unde sunt coproprietar cu primăria, voi cere să îmi fac lucrările mele“, spune Argintoianu.
În ce priveşte consolidarea spaţiului deţinut împreună cu primăria, spune că aceasta nu şi-a manifestat intenţia de a începe un astfel de demers.
Antreprenorul este unul dintre primii oameni de afaceri care au sesizat potenţialul centrului istoric şi a pus bazele Argentin în perioada studenţiei, în 1992.
În prezent el controlează restaurantul Argentin – unde deţine o parte din parter şi subsol, iar la etajele 1 şi 2 se află locatari, o afacere de catering (tot pe strada Blănari) – clădire PĂ7, unde deţine spaţiul în care funcţionează, iar deasupra se află locatari, dar şi pubul din Blănari 13, unde deţine subsolul şi parterul, iar statul deţine etajele 1, 2 şi podul.
În general, proprietatea spaţiilor din centrul vechi este împărţită între proprietari români, care deţin majoritatea spaţiilor, investitori străini, dar şi primării – circa 40% din cele 14 clădiri cu bulină aparţin primăriei.
Argintoianu sesizează lacunele legislaţiei şi prin faptul că, în lipsa unei expertize recente, una dintre clădiri ar fi putut funcţiona în continuare.
„Una dintre clădiri nu era încadrată în clasa I de risc seismic, nu avea bulină, dar am cerut eu expertiză şi s-a dovedit de fapt că se încadra în această clasă.“
În centrul istoric sunt încadrate în clasa I de risc seismic 14 clădiri, din peste 200 ale comercianţilor care funcţionează aici, astfel că sunt afectate în jur de 5% din afacerile din centrul istoric.
Citiţi mai multe despre cum se poate transforma centrul vechi în numărul din această săptămână al revistei Business Magazin