Companii

Zece firme din Moldova au fost premiate în cadrul evenimentului "Campioni în Business"

Zece firme din Moldova au fost premiate în cadrul evenimentului "Campioni în Business"

Autor: Florin Ghetau

01.11.2012, 16:07 1172

Evenimentul a avut loc la Traian Grand Hotel din municipiul Iaşi, în prezenţa a peste 150 de oameni de afaceri din zona Moldovei.

Redactorul-şef al Ziarului Financiar, Sorin Pâslaru, a afirmat că au fost selectate firmele aflate în plină expansiune, care au avut o creştere a cifrei de afaceri în ultimii trei ani.

La secţiunea companii mari şi mijlocii au fost premiate firmele Pandora Prod SRL Focşani, producător de îmbrăcăminte, Te-Rox Prod SRL Paşcani, producător de centuri şi huse auto şi Salbac SA Bacău, din cadrul Grupului Agricola Bacău, producător preparate carne de pui şi porc. Cele trei firme au avut în anul 2011 o cifră de afaceri de peste 15 milioane de euro fiecare.

La aceeaşi categorie au fost acordate şi trei premii speciale, pentru companiile Dedeman Bacău, Betty Ice Suceava şi Kosarom Paşcani, cea din urmă firmă derulând investiţii de peste 40 de milioane de euro în ultimii cinci ani.

La secţiunea companii mici au fost premiate Fiterman Pharma SRL, producător de medicamente, Transgor Logistik SRL, care derulează afaceri de transport şi logistică, din Iaşi, şi "Proinvest Group, un producator de componente din oţel pentru construcţii şi industrie din Paşcani.

Premiul special la această categorie a revenit firmei Autonom Services SRL din Piatra Neamţ.

Reprezentantul Enterprise Investors, Cristian Nacu, a spus că în Moldova s-au dezvoltat în special afacerile din zona medicamentelor, dar şi cele care activează în IT, agricultură şi servicii.

"Sper ca anul 2013 să fie o îmbunătăţire a mediului de afaceri, iar investiţiile să nu fie oprite. Absorbţia fondurilor europene trebuie să fie prioritatea numărul unu, aşa cum se întâmplă în Polonia", a spus Cristian Nacu.

La rândul său, patronul firmei Kosarom Paşcani, Neculai Apostol, a afirmat că principalul partener al unui om de afaceri ar trebui să fie statul, ceea ce "în prezent nu se întâmplă".

"Vrem un mediu concurenţial corect şi să fie limitată evaziunea fiscală. Instituţiile de control trebuie restructurate, adică să funcţioneze regional. Să terminăm cu lipitorii de afişe de prin ministere şi instituţii. Te duci azi la minister, discuţi un proiect, iar după şase luni constaţi că omul cu care ai vorbit nu mai este acolo. Trebuie s-o iei de la capăt", a spus Neculai Apostol.

Proiectul "Campioni în Business" a început în 10 octombrie, printr-o conferinţă de presă la Bucuresti, după care în 18 octombrie a avut premierea la Cluj a "campionilor" din zona Transilvania şi Banat.

Gala Campioni in Business se va desfăşura în 14 noiembrie la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO