Zece giganţi din modă au fabrici proprii în România şi produc haine şi pantofi de 1,4 mld. lei cu 6.000 de salariaţi

9 aug 2018 Autor: Cristina Rosca

Louis Vuitton, Calzedonia, ara shoes şi Moncler sunt câteva dintre numele care deţin unităţi proprii de producţie pe plan local.

Zece giganţi, unele dintre cele mai mari nume din moda mondială, deţin în România facilităţi proprii de producţie cu aproape 6.000 de salariaţi anul trecut şi afaceri ce se apropie de 1,4 mld. lei.

Evoluţia fiecăruia dintre busi­nessuri este diferită, cea mai mare creştere a cifrei de afaceri - de peste 70% - fiind postată de fabrica Moncler din Bacău. La polul opus, businessul gigantului Benetton (Italia) a scăzut cu un sfert anul trecut.

Piaţa locală a fost încă dinainte de anii ’90 una dintre cele mai importante destinaţii de producţie pentru marile branduri atât mass market, cât şi de lux. În total, pe piaţa locală există aproape 10.000 de companii care realizează haine, pantofi sau textile.

Acestea au afaceri cumulate de 22,3 mld. lei şi peste 210.000 de salariaţi anul trecut.

Numărul companiilor care au venit pe piaţa locală cu investiţii directe este relativ mic în comparaţie cu numărul brandurilor gigant care produc pe piaţa locală prin parteneri, fie că este vorba despre companii cu acţionariat local sau străin.

Producţia proprie înseamnă costuri mai mari pentru producători - investiţii, costuri cu angajaţii şi cu administrarea businessului -, însă înseamnă şi un control mai bun al businessului şi al producţiei, un segment-cheie pentru un brand de modă.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2018

 
Cuvinte cheie:
moda
, salariati
, romania
, haine
, pantofi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide