Companii

Zece giganţi din modă au fabrici proprii în România şi produc haine şi pantofi de 1,4 mld. lei cu 6.000 de salariaţi

Zece giganţi din modă au fabrici proprii în România...

Autor: Cristina Roşca

09.08.2018, 00:08 4532

Louis Vuitton, Calzedonia, ara shoes şi Moncler sunt câteva dintre numele care deţin unităţi proprii de producţie pe plan local.

Zece giganţi, unele dintre cele mai mari nume din moda mondială, deţin în România facilităţi proprii de producţie cu aproape 6.000 de salariaţi anul trecut şi afaceri ce se apropie de 1,4 mld. lei.

Evoluţia fiecăruia dintre busi­nessuri este diferită, cea mai mare creştere a cifrei de afaceri - de peste 70% - fiind postată de fabrica Moncler din Bacău. La polul opus, businessul gigantului Benetton (Italia) a scăzut cu un sfert anul trecut.

Piaţa locală a fost încă dinainte de anii ’90 una dintre cele mai importante destinaţii de producţie pentru marile branduri atât mass market, cât şi de lux. În total, pe piaţa locală există aproape 10.000 de companii care realizează haine, pantofi sau textile.

Acestea au afaceri cumulate de 22,3 mld. lei şi peste 210.000 de salariaţi anul trecut.

Numărul companiilor care au venit pe piaţa locală cu investiţii directe este relativ mic în comparaţie cu numărul brandurilor gigant care produc pe piaţa locală prin parteneri, fie că este vorba despre companii cu acţionariat local sau străin.

Producţia proprie înseamnă costuri mai mari pentru producători - investiţii, costuri cu angajaţii şi cu administrarea businessului -, însă înseamnă şi un control mai bun al businessului şi al producţiei, un segment-cheie pentru un brand de modă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO