În ce sectoare din economie angajatorii au început să se bată pentru angajaţi

Zece industrii în care salariile au crescut cu peste 50% în şapte ani. Conduc petrolul şi IT-ul

Secțiune susținută de Medlife Logo

14 sep 2015 Autor: Adelina Mihai

Angajaţii din extracţia petrolului, cei din industria componentelor auto, din sectorul serviciilor suport şi cei din IT au avut parte de cele mai mari creşteri salariale din ultimii opt ani, pe fondul creşterii investiţiilor din aceste sectoare, arată datele de la Statistică. În zece domenii, salariile au crescut cu valori cuprinse între 50 şi 100% din 2008 încoace, peste nivelul inflaţiei cumulate de circa 40% în aceeaşi perioadă.

„Criza de personal a determinat creşterile salariale din sectorul auto, iar din 2010 încoace a avut loc o explozie a call-centerelor, după ce firmele existente de servicii suport şi-au extins activităţile şi în alte oraşe, iar altele au făcut investiţii noi în România“, a explicat Felix Toma, country manager al firmei de recrutare Gi Group România.

În unele sectoare – cum este cel al industriei textile – creşterea salariilor a fost puternic influenţată şi de creşterea nivelului salariului minim în perioada 2008- 2015, interval în care nivelul acestuia s-a dublat.

„În zona Banatului, pe partea de angajări în industria auto este o nebunie, am ajuns în situaţia din 2007. Deşi există o competiţie mare pe candidaţi, creşterile salariale rămân în jurul valorilor de 5 - 6% pe an, întrucât situaţia macroeconomică a României arată că inflaţia e negativă, astfel că este greu de explicat acţionarilor de ce e nevoie de majorări salariale mai mari în acest context. În schimb, multe companii din regiune şi-au bugetat creşterea efectivelor de personal cu circa 10% anul viitor“, a spus Gynella Parfenie, consultant în cadrul AIMS.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.09.2015

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
salarii
, industrie
, inflatie
, investitii
, cresteri salariale
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide