Companii

Zeci de mii de angajaţi din fabricile de cablaje auto au dispărut din statistici în ultimii ani. „În unele zone muncitorii din cablaje auto primesc salariul minim pe economie“

ANALIZĂ

Oana Tufăroiu, managing director, Humangest: Când costul forţei de muncă a crescut mai mult decât au avut companiile capacitatea să susţină, unele joburi s-au dizolvat şi firmele au relocat capacităţile de producţie.

Autor: Adelina Mihai

14.08.2021, 15:43 19033

♦ Un angajat din cablaje auto câştigă între 1.400 de lei net (salariul minim pe economie) şi cel mult 1.900 de lei net pe lună. Salariile mai mari sunt în zonele cu şomaj redus şi fabrici mai multe ♦ Producţia de cablaje, un sector de 18 mld. lei în 2020, are 58.000 de angajaţi. Aproape 34.000 de angajaţi au dispărut din industria de ca­blaje auto în ultimii patru ani, dintre care 20.000 au plecat doar în ulti­mul an, arată datele cen­tralizate de ZF pe baza in­for­maţiilor furnizate de Re­gistrul Co­merţului. De la un vârf de pes­te 90.000 de oameni în sector, anul trecut în fabri­ci­le de cablaje mai lu­crau 58.000 de oameni. Creşterea costu­lui cu forţa de mun­că a în­curcat soco­telile ma­rilor anga­ja­tori din acest sec­tor de acti­vitate, care, pen­tru a fi pro­fitabili, şi-au mutat unele acti­vităţi în alte state. Cu toate aces­tea, mun­cit­orii din ca­blaje auto rămaşi fără job au fost imediat ab­sorbiţi de alţi angaja­tori sau chiar de ace­iaşi an­ga­jatori, care au re­organizat intern for­ţa de muncă.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO