Companii

ZF 15 minute cu un antreprenor. Luca Militello, CEO Monza România: În 2020 am avut afaceri de 42 mil. euro, iar obiectivul pentru 2021 este să ajungem la 60 mil. euro. Grupul de sănătate privată este în top cinci unităţi medicale după cifra de afaceri din România, la aproape un deceniu de activitate pe piaţa locală, potrivit oficialilor companiei

Un proiect al Ziarului Financiar şi al Alpha Bank

Autor: Miruna Diaconu

01.06.2021, 00:07 1325

Luca Militello, CEO al Monza România, spune că grupul de sănătate privată a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de circa 42 milioane euro, iar obiectivul pentru 2021 este să ajungă la 60 milioane euro. Creşterea cifrei de afaceri de peste 40% este aşteptată şi ca urmare a investiţiei de anul acesta, dat fiind că în luna mai a fost deschis Spitalul de Oncologie Monza din cadrul proiectului Enayati Medical City.

„Noi am avut o scădere foarte mare în perioada martie - aprilie, când sistemul de sănătate s-a blocat şi lumea era speriată să vină la spital, dar în a doua parte a anului 2020 lucrurile au mers bine, astfel că, toţi pacienţii care au amânat vizita deşi aveau nevoie, s-au adresat medicilor. În a doua parte a anului trecut am recuperat scăderile din prima parte a lui 2020. Spitalul Monza a avut în 2013, primul an de activitate, afaceri de 3 mil. euro. Anul trecut am avut 42 mil. euro, iar obiectivul nostru este să ajungem la 60 mil. euro anul acesta“, spune Luca Militello, CEO Monza, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect al Ziarului Financiar şi al Alpha Bank.

Grupul Spitalul Monza din Bucureşti, deţinut de italienii de la Policlinico din Monza, este în top cinci unităţi medicale după cifra de afaceri din România, la aproape un deceniu de activitate pe piaţa locală, spune executivul. Acesta este un business al familiei De Salvo, care a început afacerile în domeniul medical în 1974 şi în prezent deţine 12 spitale în Italia şi patru în România.

În Italia, grupul Monza are circa 3.000 de angajaţi, dintre care 10% sunt români.

„Nu a fost intenţia grupului de a se dezvolta internaţional. Acţionarii au vrut să se ocupe doar de Italia. Dar 300 de angajaţi, care sunt români, au încercat să convingă familia De Salvo să vină aici încă din anii 2000. Ajunşi în 2006 în România, antreprenorii au făcut un studiu de piaţă şi au văzut că este un deficit foarte mare pe domeniile cardiovascular şi oncologic“, explică Luca Militello.

Italienii de la Policlinico din Monza au intrat pe piaţa locală a serviciilor medicale private în 2011 printr-o investiţie greenfield în Capitală. Spitalul Monza este cel mai mare centru privat specializat în cardiologie din ţară.

Grupul Monza cuprinde pe lângă acest spital alte trei, printre care spitalul Metropolitan Hospital din Bucureşti, cumpărat în 2019. De numele Metropolitan Hospital este legat Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei.

El controla indirect unitatea spitalicească privată înfiinţată în 2014, dar care trei ani mai târziu, în 2017, anunţa intrarea în insolvenţă. Italienii mai au şi spitalul Centrul Medical Monza din zona Calea Dorobanţilor, fostul centrul ProEstetica, preluat de la medicii Dana şi Ştefan Jianu.

„Una dintre investiţiile noastre în România este recentă, este vorba de Spitalul de Oncologie Monza din cadrul Enayati Medical City din Băneasa. Este un spital oncologic în sensul că este integrat, toată patologia poate fi diagnosticată şi tratată într-un singur centru. Pacientul oncologic este foarte dificil de gestionat şi ideea de a găsi totul într-un loc este pentru el un sprijin şi un avantajî, spune CEO-ul Monza.

Investiţia în spitalul oncologic ajunge la 10 mil. euro şi este realizată cu finanţare de la Alpha Bank. Pandemia nu a întârziat cu mult deschiderea noului spital, astfel că planul iniţial era ca acest proiect să fie inaugurat la începutul acestui an, însă, el a fost finalizat în luna mai.

Cel mai mare proiect al grupului, Spitalul Monza din Capitală, din zona Arenei Naţionale, se întinde pe o suprafaşă de 18.000 mp, pe nouă etaje, iar investiţia a fost de 40 mil. euro. Printre specialităţile de la Spitalul Monza se numără chirurgie cardiovasculară, chirurgie generală, chirurgie bariatrică, chirurgie ortopedică.

„Peste 50 milioane euro a investit Grupul Monza de când a venit în România. Mai este loc de investiţii. În domeniul oncologic, doar 25% din cerere este acoperită de spitalele din România. Este un gap enorm de acoperit, numărul de cazuri statistic nu creşte, dar e nevoie de investiţiiî, adaugă Luca Militello.

Anual, grupul Monza tratează circa 10.000 de pacienţi în România, iar ţinta pentru anul viitor este de 20.000 ca urmare a noii investiţii.

Pe viitor, grupul se gândeşte şi la construirea unui spital privat de urgenţe. Criza generată de pandemie a arătat faptul că sistemul de sănătate românesc are nevoie de investiţii şi de o reală îmbunătăţire, conchide executivul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO