Companii

ZF Agriculture Summit 2022. Digitalizarea fermelor este indispensabilă, este viitorul, însă investiţiile în noi tehnologii trebuie dublate de cele în formarea oamenilor care le vor conduce

Răzvan Ungurelu, general project manager, Syswin Solutions: Adoptarea acestor tehnologii nu este foarte uşoară, mai ales prin prisma educaţiei şi a obişnuinţei producătorilor. Însă, fermele mai mari vin şi implementează şi devin nişte vectori pe această direcţie. Am văzut în ţară astfel de nuclee care se creează.

Răzvan Ungurelu, general project manager, Syswin Solutions: Adoptarea acestor tehnologii nu este foarte uşoară, mai ales prin prisma educaţiei şi a obişnuinţei producătorilor. Însă, fermele mai mari vin şi implementează şi devin nişte vectori pe această direcţie. Am văzut în ţară astfel de nuclee care se creează.

Autor: Ramona Cornea, Alexandra Matei

27.10.2022, 20:20 169

♦ Liviu Dobre, Agricover Holding: „Este evident că trebuie să investim în direcţia asta, însă cred că toţi banii şi toate investiţiile va trebui dublate de nişte de formare“ ♦ Alin Luculeasa, Evel H Company Agriculture: „Este foarte important să existe în fermele româneşti un tehnician specializat, un catalizator al transformării agriculturii româneşti“ ♦ Răzvan Ungurelu, Syswin Solutions: „Digitalizarea salvează din timpul alocat birocraţiei, pe care foarte multă lume îl pierdea“.

Digitalizarea fermelor este indispensabilă în acest mo­ment, pentru că viitorul este al tehnologiei, iar un busi­ness care nu devine efi­cient la timp nu va mai fi competiv în câţiva ani şi va fi scos din piaţă. Astfel, fermierii trebuie să investească în tehnologie, în digitalizare pentru a transforma agricultura românească, a fost una dintre concluziile evenimentului ZF Agriculture Summit 2022. Evenimentul a fost organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Agreena, Agricover, Carrefour, CEC Bank, ING Bank, Vodafone şi Serv Classs Irigaţii.

„Cred că este evident că trebuie să in­ves­tim în direcţia asta, fermierii vor investi în di­recţia aceasta, însă cred că toţi banii şi toate investiţiile va trebui dublate de nişte pro­gra­me de formare. (...) Trebuie să inves­tim puţin în pregătirea operatorilor, cei care vor folosi aceste lucruri. Astăzi cumpărăm trac­toa­re de sute de mii de euro, care au 10 - 15 calcu­latoare fiecare, iar marea majori­tate a fer­mi­erilor folosesc aceste tractoare cu ghidaj ma­nual“, a spus Liviu Dobre, director ge­neral al Agricover Holding. Practic, tehno­logia neu­ti­lizată la capacitate maximă devi­ne o inves­­tiţie a cărei amortizare se va face într-un timp îndelungat, iar într-o piaţă dinamică amor­ti­zarea investiţiei trebuie să fie cât mai mică.

Răzvan Ungurelu, general project ma­na­ger în cadrul Syswin Solutions, o com­panie de cercetare-dezvoltare IT care a realizat o platformă dedicată aplicaţiilor din industriile smart (smart city, smart building, agricultură, logistică, control industrial, se­cu­ritate, media), afirmă că digitalizarea ajută fermierii să elimine birocraţia, printre altele.

„Digitalizarea salvează din timpul alo­cat birocraţiei, pe care foarte multă lume îl pierdea. Contează foarte mult să ai nişte date istorice, să te poţi uita la anul agricol anterior sau la orice componentă a unei ferme, să poţi trage nişte concluzii, să poţi fi mai bun anul ce vine, astfel încât profita­bilitatea fermei să fie realizată“, spune el. Cu alte cuvinte, deciziile bazate pe date pot face diferenţa în business şi pot creşte competitivitatea.

Alin Luculeasa, farm technology en­gineer în cadrul fermei Evel H Company Agriculture, afirmă că în România în ulti­mii 10 ani s-au făcut investiţii masive în achiziţia de utilaje şi tot felul de dispozitive performante, însă constatăm că o mare par­te din aceste utilaje nu sunt folosite la 100% din capacitatea lor. În plus, el subliniază ne­voia unui tehnician care să ajute la transfor­marea fermei şi a agriculturii româneşti. „Este foarte important să existe în fer­mele româneşti un tehnician specializat, un catalizator al transformării agriculturii ro­mâneşti să fie în fiecare fermă şi să impul­sioneze digitalizarea pentru că este bine ştiut că fermele din România se confruntă cu o forţă de muncă relativ îmbătrânită şi este destul de greu să induci nevoia de a folosi utilaje performante la adevărata lor capacitate“, a declarat Luculeasa.

Radu Mărtinescu, manager al compa­niei Agromec Ciorăşti, spune că prin imple­mentarea tehnologiei a câştigat o mai bună urmărire a culturilor în câmp, a făcut eco­no­mie de combustibil, a eficientizat lucră­rile şi a redus cantitatea de pesticide şi de îngrăşăminte utilizate.

„În acelaşi timp, poate am obţinut un randament mai bun şi producţii mai bune la hectar decât înainte de introducerea acestor tehnologii. Probabil că putem face agricu­tură altfel decât digitală în următorii ani, dar cu siguranţă prin digitalizare putem să ne creştem randamentul şi ne-ar fi mult mai uşor să facem agricultură având toate aces­te soluţii implementate şi să profităm de tot avansul tehnologic pe care-l avem în ziua de azi“, a explicat el în cadrul evenimentului.

Soluţiile digitale nu se utilizează la po­tenţialul maxim şi de aceea trebuie făcută gradual implementarea în ferme a tuturor soluţiilor, crede Mărtinescu. „Ar trebui cu toţii, pe cât este posibil de la caz la caz şi de la fermă la fermă, să integrăm în fiecare an câte puţin digitalizarea în fermele noastre“, a concluzionat el.

Raul Guşeilă, administratorul compa­niei Riagro Experimental care comerciali­zează drone agricole, este de părere că digi­talizarea fermelor este vitală în acest mo­ment. „Digitalizarea fermelor e puţin spus indispensabilă în momentul de faţă. Sunt de părere că dacă ne unim şi gândim cu toţii în aceeaşi direcţie ne vom da seama că nu este ceva la care să ajungem cu greu. Trebuie să facem mai mult decât zicem“, a spus el în cadrul evenimentului.

 
 

Alin Luculeasa, farm technology engineer, ferma Evel H Company Agriculture: Este foarte important să existe în fermele româneşti un tehnician specializat, un catalizator al transformării agriculturii româneşti să fie în fiecare fermă şi să impulsioneze digitalizarea pentru că este bine ştiut că fermele din România se confruntă cu o forţă de muncă relativ îmbătrânită.

Raul Guşeilă, administrator, Riagro Experimental: Digitalizarea fermelor e puţin spus indispensabilă în momentul de faţă. Sunt de părere că dacă ne unim şi gândim cu toţii în aceeaşi direcţie, nevom da seama că nu e ceva la care să ajungem cu greu. Trebuie să facem mai mult decât zicem.

Liviu Dobre, director general, Agricover Holding: Cred că este evident că trebuie să investim în direcţia asta, fermierii vor investi în direcţia aceasta, însă cred că toţi banii şi toate investiţiile vor trebui dublate de nişte programe de formare. Trebuie să investim un pic în zona de pregătire a operatorilor, cei care vor folosi aceste lucruri.

Radu Mărtinescu, manager, Agromec Ciorăşti: Prin implementarea tehnologiei am câştigat o mai bună urmărire a culturilor în câmp, economia de combustibil, eficientizarea lucrărilor şi reducerea cantităţii de pesticide şi de îngrăşăminte utilizate. Ar trebui cu toţii să integrăm în fiecare an câte puţin digitalizarea în fermele noastre.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO