Companii

ZF Antreprenorii României. Antreprenorii din Alba: „Primarii au venit şi ne-au întrebat ce avem nevoie. Aşa ne-am dezvoltat“

La evenimentul organizat ieri la Alba Iulia au fost prezenţi peste 200 de oameni

La evenimentul organizat ieri la Alba Iulia au fost prezenţi peste 200 de oameni

Autor: Mădălina Dediu Panaete

08.06.2016, 00:07 1115

Antreprenorii din Alba prezenţi ieri la conferinţa ZF Antreprenorii României au arătat că dezvoltarea afacerilor cu capital autohton din ultimii 20 de ani în această zonă se datorează şi deschiderii pe care au arătat-o auorităţile locale pentru atragerea de investitori români sau străini.

„Autorităţile locale din Ciugud (jud. Alba) ne-au sprijinit. Noi am închiriat mai întâi o clădire în zona in­dus­trială, iar după o anumită perioadă domnul primar al localităţii ne-a vizitat fără să mergem noi la dânsul. Şi a venit, s-a prezentat, şi ne-a zis «Dacă nu a venit Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed». Ne-a spus că dacă vrem orice sprijin din partea autorităţilor, dacă vrem să or­ganizăm cursuri de şcolarizare pentru angajaţii din comună să le spunem, deci a fost o platformă între noi şi locuitorii co­munei“, a spus Laura Moga, director general al pro­du­cătorului de cablaje Pema Electrotehnic din judeţul Alba.

Antreprenoarea a fost prezentă la conferinţa „Capi­talul privat românesc - o şansă pentru dezvoltarea economică a României“, organizată de ZF împreună cu Banca Transil­vania la Alba Iulia, în care s-au discutat problemele antre­prenorilor din Alba şi Hunedoara, dar şi perspectivele de dez­voltare ale capitalului autohton. Aceasta este a şaptea oprire a proiectului ZF Antreprenorii României, după Timi­şoara, Sibiu, Piteşti, Braşov, Iaşi şi Craiova, iar în perioada următoare iniţiativa ZF va continua în cele mai mari oraşe din ţară.

Judeţul Alba a fost în ultimii 20 de ani o adevărată fabrică de antreprenori, în condiţiile în care aici îşi au sediul firme pre­cum Albalact, liderul pieţei de lactate pus pe picioare de fa­milia Ciurtin, Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre sau Supremia, cel mai mare producător românesc de condimente şi aditivi pentru industria alimentară. La fel ca şi Albalact, care aşteaptă avizul Concurenţei pentru a fi pre­luat de Lactalis, şi alţi jucători din ju­deţ au atras atenţia investitorilor străini. De exemplu, Ioan Tecar a atras fondul de investiţii Abris Ca­pital în acţionariatul fabricii de hârtie Pe­hart Tec, iar Ioan Istrate a cedat con­trolul producă­to­ru­lui de îngheţată Alpin 57 Lux către un grup din Le­tonia.

Ca dimensiune a businessului, Alba este un judeţ din „eşalonul doi“ în economia locală (companiile au afaceri de 14 mld. lei în 2014, faţă de 42 mld. lei cât are vecinul Cluj), unde şomajul este de 5,4% faţă de 4,9% media naţională. Însă, datele ZF arată că  antreprenorii generează 60% din cifra de afaceri totală din judeţ, respectiv 8,4 mld. lei (în jur de 2 mld. euro).

În condiţiile în care mulţi antreprenori se plâng că atunci când sunt faţă în faţă cu funcţionarii publici au de-a face cu adevăraţi oameni de „gheaţă“, Laura Moga spune că a primit chiar sfaturi de la angajaţii Primăriei Ciugud.  Cei mai mulţi antreprenori  spun însă că nu există niciun fel de sprijin din partea guvernului.

„Eu mâine dacă închid afacerea, ţara asta o să aibă o problemă mare, dar niciun ministru al agriculturii nu m-a chemat vreodată să-mi spună: cum vezi problema asta, cum se poate rezolva? Noroc că ne-am dus noi peste ei“, a spus Ioan Popa, proprietarul grupului de firme Transavia, cu afaceri de 140 milioane de euro.

Acesta nu este singurul antrepenor care subliniază lipsa deschiderii autorităţilor de la Bucureşti către discuţii cu antreprenorii mari, care creează locuri de muncă şi susţin prin taxele şi impozitele plătite oraşele în care au fabrici.

Din spate vin puternic afaceri de familie ajunse la a doua generaţie aşa cum este exemplul Unilact Transilvania, producătorul brânzeturilor De la Ferma, sau Conacul Archia, care aduc un suflu nou în economie şi noi idei despre cum se face business şi cum se creează o relaţie bună cu autorităţile.

Importanţa capitalului autohton este subliniată şi de Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.  „E bine că aveţi mulţi investori locali în Alba şi Hunedoara pentru că cei străini îşi iau bagajele şi pleacă atunci când vine o criză“, a declarat executivul care a fost prezent în cadrul conferinţei.

Citiţi în următoarele ediţii ale Ziarului Financiar mai multe declaraţii din cadrul conferinţei de la Alba Iulia.

Următoarea oprire a evenimentului va fi la Constanţa, pe 13 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO