Companii

ZF Antreprenorii României. Antreprenorii din Cluj şi din Bistriţa: Ne trebuie curaj să mergem pe pieţe externe

ZF Antreprenorii României. Antreprenorii din Cluj şi...

Autor: Adelina Mihai

26.09.2016, 00:07 437

Antreprenorii din Cluj şi din Bistriţa trebuie să în­cea­pă să exporte cât mai mult din bunurile şi serviciile pe care le produc, iar pentru a intra pe pieţe externe aceştia au ne­voie de curaj în primul rând, au spus antreprenorii şi ban­cherii prezenţi săptămâna trecută la Cluj în cadrul eve­ni­men­tului „Capitalul privat românesc - o şansă pentru dez­vol­tarea eco­no­mică a României“, organizat de ZF şi Banca Transilvania.

„Cred că ne trebuie mai mult curaj în a aborda cooperarea transfrontalieră şi finanţarea externă. Ezitările vin de cele mai multe ori din cauza sentimentului pe care îl avem, acela că nu suntem la acelaşi nivel cu oamenii de afaceri din Europa. Noi lucrăm cu 300- 400 de firme din străinătate, iar concluzia mea e că suntem cel puţin la fel de buni, ba chiar mai harnici şi mult mai creativi. Dar ne tre­bu­ie curajul să ne orientăm spre o Europă cu porţile deschise şi trebuie să deschidem oraşul către porţile Europei“, a spus Dan Pitic, acţionar & director general în cadrul companiei Ax Perpetuum Impex din Cluj, cu activităţi în domeniul pro­ducţiei şi distribuţiei de articole pentru amenajări inte­rioare şi exterioare.

Pe de altă parte, dincolo de nevoia de curaj a antre­pre­no­rilor pentru a păşi pe pieţele externe, un aport important l-ar putea aduce sprijinul venit din partea autorităţilor, care ar trebui să susţină mai mult capitalul autohton.

„Trebuie să găsim un echilibru între capitalul străin şi ca­pitalul autohton, pentru că şi în regiune, dar şi în Europa de Vest se discută tot mai mult despre relevanţa capitalului local din fiecare ţară“, a spus Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO