Companii

ZF Antreprenorii României. „Trebuie să găsim acel argument unic de vânzare al României. Ce ştim să facem bine?“

ZF Antreprenorii României. „Trebuie să găsim acel...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.04.2016, 00:08 948

Antreprenorii din Sibiu şi Mureş cred că poate rezista pe piaţă capi­ta­lul românesc, dar păre­rile sunt îm­păr­ţite în privinţa implicării statului în sus­ţinerea mediului de afaceri românesc.

„N-aş zice că firmele româneşti nu au nicio şansă în România, pentru că noi, Compa, suntem un exemplu că se poate. Însă, şansa nu ţi-o oferă nici Gu­ver­nul, nici Direcţia de Fi­nan­ţe din Braşov, ci o are fiecare în mâ­na lui şi prin perseve­ren­ţă şi pre­gă­tire poate să o pună în valoare. Compa a lucrat în acest mediu de afaceri dificil şi am fost nevoiţi să găsim soluţii con­ti­nuu pentru a nu închide activi­tatea“, a spus Ioan Deac, directo­rul pro­du­că­torului de com­po­nente auto Compa Sibiu, cu afaceri de 110 mil. euro la conferinţa „Capitalul privat românesc - o şansă pentru dezvoltarea econo­mică a Româ­ni­ei“, organizată de ZF împreună cu Ban­ca Transilvania la Si­biu. A fost a tre­ia oprire a pro­iectului ZF An­tre­pre­norii Româ­niei, după Piteşti şi Bra­şov, iar iniţiativa ZF va continua în Timi­şoara pe 20 aprilie, dar şi în alte oraşe.

Sibiul şi Mureşul sunt unele dintre cele mai importante judeţe ale Româ­niei din punctul de vedere al dezvoltării in­dustriei, iar de-a lungul timpului in­ves­tiţiile străine au atras cu ele şi dezvol­tarea antreprenorilor români. În Sibiu ponderea în cifra de afaceri a com­pa­ni­ilor cu capital integral privat ro­mânesc este de 40%, în timp ce în Mureş este de circa 50%. Însă, antre­pre­norii şi ma­na­gerii vorbesc atât de­spre o discri­mi­nare fă­cută de stat în ca­zul facilităţilor acor­date firmelor străi­ne versus cele ro­mâneşti, dar şi despre fap­tul că nu există o unitate între oamenii de afaceri locali.

„Am constatat că prin unitate şi prin asociere forţa capitalului românesc poate creşte. În România funcţionează mai degrabă proverbul „să moară capra vecinului, în loc să ne aliniem astfel încât să avem mai multă forţă şi cred că acest lucru reprezintă o problemă pentru antreprenorii români şi în general pentru cultura româ­nească“, consideră şi Andrei Dudoiu, directorul general adjunct al Băncii Transilvania.

Dacă statul nu se implică, o să fim o naţiune de prestatori de servicii. Chiar mă întreb câţi metri pătraţi de birouri s-au construit versus suprafaţa de producţie construită, spune Andrei Ursulescu, de la Scandia Food Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO