Companii

ZF Cei mai mari jucători din economie – ediţia a XI-a: Galopul din comerţ şi din auto duce afacerile companiilor la 1.200 mld. lei, cel mai bun rezultat atins vreodată pe piaţa românească

ZF Cei mai mari jucători din economie – ediţia a...

Autor: Dana Ciriperu

19.05.2016, 00:00 242

Rezultatele financiare raportate până acum de companii arată că 2015 se conturează ca fiind cel mai bun an pentru businessul românesc, în condiţiile în care cifra de afaceri totală din economie ar putea ame­ninţa pentru prima dată pragul de 1.200 de miliarde de lei (270 mld. euro), potrivit estimărilor ZF.

În 2014, cele 450.000 de firme din România cu o cifră de afaceri mai mare ca zero au raportat vânzări totale de 1.152 de miliarde de lei (260 de miliarde de euro), potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în creştere cu 25 de miliarde de lei faţă de anul anterior. Cu tot avansul raportat în 2014, businessul compa­niilor nu a egalat în acel an cea mai bună evoluţie atinsă în 2011, cu un rulaj de 1.167 de miliarde de lei.

Creşterile anunţate de marile reţele de comerţ modern, sector care reprezintă „prima industrie a României“, rezultatele din industria auto şi a componentelor auto, principalii expor­tatori din economie trimit businessul din 2015 către un nivel record raportat la cifra de afaceri, potrivit estimărilor ZF. Scăderile din industria de petrol şi gaze, unde OMV Petrom SA a pierdut teren şi a adâncit distanţa faţă de Automobile Dacia, cea mai mare companie din România, nu-şi vor pune decisiv amprenta asupra vânzărilor totale ale companiilor.

În retail, datele ZF arată că pentru prima dată patru reţele de comerţ (Kaufland, Carrefour, Auchan şi Lidl) au trecut pragul de un miliard de euro (4,4 mld. lei), liderul Kaufland mergând la peste 2 mld. euro.

În ultimii zece ani cifra de afaceri totală a companiilor din România s-a dublat la 1.152 mld. lei (260 mld. euro) în 2014.

 

În industria alimentară reducerea TVA la 9% s-a văzut nu doar în creşteri de volume, ci şi la nivel de cifră de afaceri. Coca-Cola, cel mai mare jucător din piaţa băuturilor răcori­toare a depăşit 2 mld. lei, după un avans de 16% al cifrei de afaceri.

Despre aceste pieţe împreună cu alte 80 de industrii importante din economie veţi afla din a unsprezecea ediţie a anuarului de business realizat de ZF Cei mai mari jucători din economie.

În urmă cu unsprezece ani, în 2006, la prima ediţie a anuarului, OMV Petrom SA, cea mai mare companie locală, avea afaceri de 10 mld. lei (rezultate pentru 2015) şi era flancată de combinatul siderurgic din Galaţi (cu afaceri de 6,3 mld. lei) şi Rompetrol Rafinare (cu 5,7 mld. lei). Metro Cash&Carry era cel mai mare retailer, cu vânzări de 4,7 mld. lei, iar Dacia producea la Mioveni autoturisme de numai 4,3 mld. lei. Rafo, astăzi în lichidare, era în top 30 de companii cu afaceri de 1,8 mld. lei, iar a doua cea mai mare companie antreprenorială era Transilvania General Import-Export din judeţul Bihor, controlată de fraţii Ioan şi Viorel Micula.

Anul trecut, Dacia a fost cea mai mare companie locală cu vânzări de peste 19 mld. lei, OMV Petrom SA  a rămas la fel ca în 2014 pe poziţia secundă, deşi barilul ieftin a provocat primele pierderi pentru companie de la privatizare. Kaufland completează pentru prima dată podiumul, după un avans de 33% al vânzărilor la peste 10,7 miliarde de lei. Cu acest rezultat retailerul german a scos din top trei rafinăria Petromidia. 

Dedeman, com­panie care nu şi-a publicat încă rezultatele pe 2015, va rămâne cel mai mare business antre­prenorial, cu vânzări estimate de ZF la peste 4 mld. lei, în timp ce peste zece companii controlate de oameni de afaceri români au depăşit vânzări de un miliard de lei.

În ultimii zece ani cifra de afaceri totală a companiilor din România s-a dublat la 1.152 mld. lei (260 mld. euro) în 2014, după trei ani de excepţie în perioada 2006-2008 urmaţi de şapte ani cu evoluţii oscilante, dar fără scăderi sau salturi spectaculoase. Estimările ZF arată că în 2015 cifra de afaceri totală a companiilor se va situa între 1.180 mld. lei şi 1.200 mld. lei.

 

Anuarul Cei mai mari jucători din economie va apărea în iunie şi oferă imaginea economiei pe 80 dintre cele mai mari pieţe. Varianta tipărită poate fi achiziţionată la adresa www.zf.ro/anuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO