Companii

ZF Cei mai mari jucători din economie. Topul celor mai mari companii din distribuţia farma: cinci grupuri rulează 10 miliarde de lei pe o piaţă tumultuoasă

ZF Cei mai mari jucători din economie. Topul celor mai...

Autor: Mirabela Tiron

16.06.2016, 00:07 2633

Cei mai mari cinci distribuitori de medi­ca­mente din România, practic companiile prin mâinile cărora trec produsele farmaceutice care ajung în spitale şi farmacii, au avut anul tre­cut o cifră de afaceri de peste 10 mld. lei realizată cu mai puţin de 4.000 de angajaţi, arată datele din anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie. 

Compania Mediplus, parte a gru­pului A&D Pharma, a rămas lide­rul pieţei de distribuţie medi­ca­mente şi anul trecut. Distribuitorul de medicamente a finalizat anul tre­cut cu o cifră de afa­ceri de 3,3 mi­liarde de lei (circa 740 mi­l. euro), în creş­tere cu circa 6,5% faţă de anul an­te­­rior, potri­vit da­­te­lor de la Minis­te­rul de Fi­nan­ţe. Com­pa­­nia a ra­por­tat şi un pro­­fit de 88 mi­l. lei (20 mil. euro), faţă de 43,8 mil. lei (circa 10 mil. euro) anul an­te­rior, arată aceeaşi sursă.

În Mediplus lucrau anul trecut 885 de angajaţi.

Cel de-al doilea jucător din cla­sa­ment este compania Farmexpert, cu afaceri de 2,8 miliarde de lei anul trecut, faţă de 2,6 miliarde de lei în anul anterior şi cu 964 de angajaţi. Farmexpert este singurul jucător din top cinci controlat de un grup străin (Alliance Boots), însă şi businessul Farmexpert a fost creat tot de un antre­prenor local - Eugen Banciu, cel care a rămas în prezent cu afacerea din retail (lanţul de farmacii Dona), un jucător de top cinci în retailul de medicamente.

Locul trei este controlat de compania Farmexim, controlată de Ovidiu Buluc. Distribuitorul a finalizat anul trecut cu afaceri de 1,7 miliarde de lei, faţă de 1,4 miliarde de lei în 2014 şi cu profit de 18 milioane de lei, nivel aproape similar cu cel din anul anterior. Foarte aproape de Farmexim ţine compania de distribuţie Fildas, din grupul construit de antreprenoarea Anca Vlad, care mai cuprinde şi reţeaua de farmacii Catena, liderul pieţei.

Acest articol este extras din Anuarul Cei mai mari jucători din economie publicat de Ziarul Financiar. Citiţi aici întregul anuar in format e-paper. Varianta tipărită poate fi achiziţionată la adresa www.zf.ro/anuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO