Companii

ZF Index Imobiliar. Cum a fost anul 2022? Cinci cartiere bucureştene au acum locuinţe mai ieftine decât în decembrie 2021, iar 11 au apartamente cu trei camere mai scumpe, evoluţia fiind de la minus 8% în Berceni la plus 18% la Mihai Bravu

ZF Index Imobiliar. Cum a fost anul 2022? Cinci cartiere...

Autor: Bogdan Alecu

11.01.2023, 18:00 864

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Capitală au încheiat 2022 cu o creş­tere în de­cem­brie, atât faţă de luna anterioa­ră, de 0,9% cât şi faţă de pe­rioada simi­lară din 2021 potrivit Inde­xului Imobi­liar ZF realizat alături de com­pa­nia de con­sultanţă imobiliară SVN România, când inflaţia nu era una de două cifre, dobânzile abia înce­peau să crească iar Rusia nu invadase Ucraina.

De partea cealaltă, dacă vân­zările sunt afectate de inflaţie şi creşterea dobânzilor, dezvoltările noi sunt influenţate de lipsa autorizaţiilor de construire şi blocarea proiectelor, fapt ce va pune presiune pe piaţa de vechi în următorii 2-3 ani. Mai mult, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a su­bliniat că proiectele în curs de apro­bare nu res­pec­tă suprafaţa de spaţiu verde conform legii - de 20 mp/per­soană, mo­tiv pentru care nu pot fi apro­bate conform pla­nului actual, iar acest lucru înseamnă şi o re­proiectare a aces­tora.

„2022 s-a încheiat cu o tendinţă de temperare a pre­ţuri­lor, majorarea anuală înregistrată în decembrie, de 4,7%, fiind mai redusă comparativ cu creşterea mediei anuale de 7,2% faţă de media anului 2021. Pe de altă parte, creşterea medie din 2022 este cea mai mare înregistrată din ulti­mii patru ani, într-un context în care numărul total de locuinţe vândute în Bucureşti şi împrejurimi a fost cu, probabil, circa 10% mai mare faţă de 2021.

Anul 2023 a debutat cu un volum în creştere semnificativă de cereri şi tranzacţii pe piaţa secundară, adică lo­cuinţe aflate la cel puţin a doua schim­bare de proprietar - acest segment deţine oricum procentul covârşitor din totalul tranzacţiilor. Acest fapt se înregistrează datorită faptului că aceste proprietăţi sunt deja intabulate - de avut în vedere că cele mai multe tranzacţii sunt realizate din resurse financiare proprii - iar aplicarea unei cote mai mari de TVA redirecţionează o parte din cerere către proprietăţile deja finalizate“, a spus Andrei Sârbu, CEO SVN România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO