Companii

ZF Index Imobiliar. Cinci cartiere din Capitală au înregistrat creşteri în iunie faţă de mai şi doar două au marcat scăderi luna trecută pe măsură ce piaţa s-a îndreptat spre maximul ultimilor 11 ani

ZF Index Imobiliar. Cinci cartiere din Capitală au...

Autor: Bogdan Alecu

05.07.2021, 14:00 5097

♦ Premiera ultimilor 12 ani: media apartamentelor vechi cu 3 camere a revenit la peste 100.000 de euro la final de iunie.

Preţurile apartamentelor vechi cu 3 camere din Capitală s-au apreciat în medie în iunie faţă de mai cu 0,7% sau 650 de euro şi cu 2,1% sau 2.100 de euro faţă de iunie 2020, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară SVN România, pe baza datelor din Anunţul Telefonic.

Ritmul de creştere a accelerat uşor în ultimele trei luni la peste două procente, însă este departe de cel de 5% înregistrat înainte de pandemie.

Creşterile de preţ s-au înregistrat în iunie faţă de mai în cinci zone ale Capitalei, faţă de numai două în mai.

Cea mai mare creştere a fost înregistrată în zona Mihai Bravu, de aproape zece procente la 93.000 de euro în timp ce pe Olteniţei avansul a fost de 7,5% la 86.000 de euro.

De partea cealaltă, la Brâncoveanu preţurile au scăzut cu aproape cinci procente la 103.000 de euro în timp ce în Drumul Taberei acestea s-au comprimat cu 4% la 74.000 de euro.

Ionuţ Nicolescu, preşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN Romania este de părere că piaţa rezidenţială locală se află în cel mai bun moment al său din ultimele decenii, în ciuda perioadei dificile prin care am trecut.  „Creşterile sunt şi mai semnificative la nivelul marilor oraşe. În Bucureşti şi Ilfov, cea mai mare piaţă rezidenţială a ţării, avem o creştere anuală de 57% după primele cinci luni, în Cluj s-a înregistrat o creştere de aproape 12%, în Braşov s-a înregistrat o creştere de 89% a tranzacţiilor încheiate în primele cinci luni din 2021 iar în Constanţa s-a înregistrat o majorare de 175%“, a explicat Ionuţ Nicolescu. 

Lunile cuprinse între ianuarie şi mai 2021 au adus cele mai bune rezultate înregistrate în aceste luni în ultimii cinci ani. Piaţa rezidenţială a fost foarte puţin afectată de criza sanitară din ultimele 15 luni în principal datorită fundamentelor temeinice comparative cu criza economică declanşată în 2008.  „Accesibilitatea este la cel mai bun nivel din istorie (raport salariu / preţ), dobânzile au continuat să scadă şi perioada actuală ne-a arătat cât de important este spaţiul în care locuim. Estimăm că 2021 va duce la înregistrarea unor noi rezultate foarte bune, în creştere comparativ cu cele înregistrate în 2020.

Din punct de vedere al livrărilor, acest an ar putea aduce pe piaţă aproximativ 18.000 - 20.000 de locuinţe noi în Bucureşti şi împrejurimi, un volum similar cu cel înregistrat anul trecut“, a spus preşedintele SVN România.

Pe de altă parte, suspen­darea PUZ-urilor din sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 va pune presiune pe piaţa imobiliară în perioada următoare în contextul în care mulţi dezvoltatori au proiectele blocate.

„Oferta de locuinţe noi din Bu­cu­reşti nu va fi semnificativ afectată în 2022 ca urmare a suspendării PUZ-urilor în cinci din cele şase sectoare ale Capitalei. Există un pipeline relativ satisfăcător de proiecte deja aprobate iar proiectele aflate în zonele limitrofe nu vor fi afectate de această decizie. Pe de altă parte, în 2022 vor demara pro­iec­te cu livrare programată în 2023 sau 2024, când oferta ar urma să fie semni­ficativ afectată de această decizie, iar aceste proiecte ar putea să vină cu o ofertă mai scumpă în anumite zone şi segmente de piaţă - o creştere de preţ adiţională celei date de condiţiile de piaţă“, a explicat Ionuţ Nicolescu.

În absenţa unor modificări, oferta ar urma să fie semnificativ afectată iar 2023 ar putea aduce majorări de preţuri adiţionale dacă cererea se va menţine la acelaşi nivel înregistrat în 2020 - 2021. Noile proiecte rezidenţiale atrag clienţi în special dintre cei care au cumpărat deja într-un alt proiect nou, dar care acum, după pandemie, vor un upgrade, explică Michele Nusco, CEO şi unul dintre acţionarii grupului italian Nusco.

Per total, în 2020 preţul mediu a fost de 97.587 de euro, în creştere cu 4% faţă de cel mediu din 2019. Ritmul de creştere a încetinit treptat în acest an, pe măsură ce economia a fost afectată de pandemie. Spre comparaţie, cele mai bune luni au fost ianuarie şi februarie, cu creşteri de 5,4% şi 5,8%.

În 2020  piaţa a avut cel mai bun grad de accesibilitate pentru achiziţia unui imobil din ultimii doisprezece ani. În 2019, acesta era puţin sub zece ani, iar acum a ajuns la puţin peste opt ani. Toţi indicatorii au arătat o creştere a tranzacţiilor de 11,6% faţă de 2019, la nivelul întregii pieţe.

Cele mai mari tranzacţii, de peste 1,5 mil. euro, au fost în piaţa liberă, conform acestuia, iar cererea clienţilor români s-a mutat, în mare parte, către imobilele mai mari sau casele din zone nu foarte centrale.

Totodată, venituri considerabile au fost şi din zona de piaţă rezidenţială nouă, unde sunt volume mai mari, chiar dacă cea mai mare parte dintre acestea sunt estimate la sume de până în 150.000 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO