Companii

ZF Investiţi în România! Gabriel Voicu, SVN România: Odată oprite proiectele imobiliare din Bucureşti, cu greu vor fi reluate ulterior

Un proiect ZF & CEC Bank

Autor: Bogdan Alecu

06.10.2022, 00:06 1089

Lipsa autorizaţiilor de construire în Bucureşti pentru dezvoltarea de viitoare proiecte va duce la o penurie de noi imobile pe o perioadă şi după anul 2024 în condiţiile în care odată blocate, oamenii din industria imobiliară pleacă şi se reorientează către alte domenii, iar companiile noi şi cei care vin spre Bucureşti vor găsi tot mai greu locuinţe şi birouri.

„Orice s-ar întâmpla în 2023 şi 2024, volumul de muncă pentru a pune pe roţi proiectele puse pe hold va necesita o cantitate foarte mare de timp. Orice s-ar întâmpla la nivelul alegerilor, indiferent de direcţie, doar să reiei din urmă tot ce a rămas nesoluţionat va dura mult timp. Bucureştiul este exclusivist prin natura lui. Beneficiază de cele mai exclusiviste zone. Nu putem judeca prin prisma că va fi şi mai exclusivist. Într-o capitală europeană trebuie să se construiască corect, nu exclusivist“, a spus Gabriel Voicu, vicepreşedinte al SVN România, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect realizat de ZF & CEC Bank.

În prezent sectoarele 2, 3, 4 şi 5 au PUZ-urile anulate, Sectorul 6 este singurul cu PUZ – dar cel din 2016, fără completările din 2019, iar în Sectorul 1 funcţionează PUZ-ul Inelului Median pe anumite zone.

„Pe la jumătatea anului 2023 vom vedea efectele la ce înseamnă astăzi chestiunea PUZ-urilor. De la stadiul de achiziţie de teren, proiectare şi produs finit, durează între 18 şi 24 de luni. Acum încă vedem livrări de unităţi noi pentru că vin din urmă. O uşoară scădere vom vedea în 2022 şi se va accentua cu adevărat în 2023. Cea de-a doua direcţie este că cererea rămâne susţinută. În ciuda problemelor, cererea încă este la un nivel ridicat şi se caută opţiuni de a se construi în afara graniţelor Bucureştiului, dar cât mai aproape de el. Trendul se va accentua pe măsură ce vor scădea livrărilor din Capitală în 2023 şi 2024“, a explicat consultantul.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor locuinţelor noi, Gabriel Voicu explică faptul că multe dintre problemele de pe lanţul de aprovizionare cu materiale de construcţii s-au rezolvat.

„S-au reluat lanţuri de distribuţie, s-au diminuat problemele de pe piaţa materialelor de construcţii şi sunt mulţi factori de luat în calcul când vorbim de preţurile imobilelor noi care au în spate calcule economice bazate pe costul terenului, al materialelor, al forţei de muncă. Pe piaţa de vechi se urmează trendul celor noi, dar fără un cost în spate. Este devreme să apreciem în ce direcţie vor merge preţurile, dacă se va mai diminua sau nu creşterea. Cel mai probabil în următoarele 2-3 luni vom vedea cum va evolua cererea şi piaţa materialelor de construcţii“, a explicat vicepreşedintele SVN România.

El a subliniat că în Bucureşti gradul de accesibilitate rămâne cel mai bun în afară de Sofia, Bulgaria.

„Preţurile au crescut, dar şi salariul mediu a crescut, iar gradul de accesibilitate rămână la 8,7 ani sau 104 salarii, faţă de 101 salarii la început de an, faţă de 408 salarii medii în 2008. În acest context, la nivelul primelor opt luni din 2022 avem o creştere de 9% faţă de perioada similară din 2021, iar 2021 a fost un an extraordinar de bun“, a conchis Gabriel Voicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO