Companii

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Cătălin Rus, Prime Dash: Atragem acum o rundă de finanţare de 1,5 mil. euro şi mutăm compania în Londra

Autor: Alex Ciutacu

21.09.2022, 00:06 215

Compania are în prezent clienţi din România, SUA, Canada, Africa şi se îndreaptă spre clienţi din Orientul Mijlociu.

Dezvoltatorul de soluţii de business intelligence Prime Dash se află în procesul de a atrage o nouă rundă de finanţare, de 1,5 mil. euro, în timp ce fondatorii se pregătesc să mute sediul central al companiei în Londra, a explicat Cătălin Rus, cofondator şi director operaţional al Prime Dash, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Atragem acum 1,5 mil. euro, dar runda va fi atrasă prin mutarea companiei în Londra. (...) În momentul de faţă ridicăm la evaluarea de 10 milioane de euro, o parte va fi equity şi o parte va fi pe note convertibile“.

Mutarea companiei din România în Marea Britanie vine în contextul în care Londra este hub financiar internaţional, iar britanicii oferă o multitudine de avantaje financiare şi strategice pentru companiile de tehnologie care vizează o creştere accelerată.

„Anul trecut am fost abordaţi de guvernul Marii Britanii prin reprezentanţii de la Bucureşti, prin care ni s-au prezentat avantajele de a muta compania în Londra, care este un mediu financiar şi un mediu propice fintech-urilor. Analizând toate avantajele pe care acest sistem şi guvernul le oferă, decizia a fost de a muta şi de a accelera creşterea companiei direct în Londra“.

Povestea Prime Dash a început în 2015, după ce Cătălin Rus s-a întâlnit cu americanul Madou Sylla la un eveniment de inovaţie organizat la Moscova. În 2017, Prime Dash dădea primul MVP (inimum viable product) pentru soluţia de business intelligence. Ulterior, produsul a fost testat timp de doi ani cu unele dintre cele mai mari companii de consultanţă din lume.

„Ideea a pornit de la a adresa piaţa din SUA, însă în 2019 după validarea produsului de către Mazars am participat la un eveniment de banking organizat în România, unde am prezentat produsul pe scenă pentru investiţie“.

Prime Dash nu a atras o investiţie la acel moment, însă a atras atenţia unei bănci locale, care dorea să ofere produsul de business intelligence către clienţii IMM-uri pe care îi avea în portofoliu.

„Condiţia a fost să avem o companie în România şi aşa am ajuns să înfiinţăm  compania în România“.

Produsele de business intelligence dezvoltate de Prime Dash se adresează astăzi atât băncilor, cât şi companiilor, pe care le ajută să îşi vadă în orice moment situaţia financiară, modul în care o decizie influenţează această situaţie şi sugestii despre care ar putea fi următorul pas logic în dezvoltarea businessului.

Până acum, investiţiile totale în Prime Dash se ridică la 1,1 mil. euro, iar portofoliul de clienţi cuprinde atât bănci, cât şi IMM-uri. Numărul total de conturi de companii înscrise în platformă ajune astăzi la 1.400, iar compania vrea crească de 10x numărul de utilizatori în următoarele 12 luni.

„Avem şi companii cu 10.000 de euro cifră de afaceri, dar şi companii cu sute de milioane de euro cifră de afaceri. (...) Ţintim IMM-uri care au în principal între 500.000 de euro şi 5 milioane de euro ca cifră de afaceri“.

Clienţii Prime Dash sunt atât din România, cât şi din SUA, Canada şi Africa, iar în continuare compania va adresa şi piaţa din Orientul Mijlociu.

„Am ajuns organic la aceşti clienţi, ei au venit de pe pagina noastră de internet şi totul este organic momentan. Nu am făcut campanii de marketing încă, acum ridicăm o rundă de finanţare care va fi dedicată către marketing şi vânzări“.

După două runde de finanţare de tip pre-seed, acţionariatul Prime Dash este format în proporţie de 80% din fondatori şi echipă, restul fiind controlat de acţionari pasivi, dar şi acţionari activi precum persoane fizice, investitori de tip angel şi „câteva companii“.

Dacă evaluarea companiei era de 1 milion de euro în urmă cu doi ani, acum Prime Dash a lansat runda de finanţare cu o ţintă de 10 milioane de euro, însă ar putea obţine o evaluare de 11,5 milioane de euro după închiderea acestei runde. Compania este în discuţii cu mai multe fonduri de investiţii şi are în dezvoltare sprijinul unor nume precum Visa şi Microsoft.

„În cinci ani ţintim cel puţin o evaluare de 500 de milioane de euro, dacă nu de 1 miliard de euro. Cel puţin aceasta este dorinţa noastră şi a celor de la Visa“.

Cifra de afaceri a Prime Dash s-a ridicat la 100.000 de euro în 2021, iar anul acesta ar putea fi chiar mai mică, în contextul în care compania s-a concentrat pe dezvoltarea soluţiilor, nu pe vânzări. Cătălin Rus spune că în acest domeniu „poţi ajunge uşor de la afaceri de 100.000 de euro la afaceri de 2 milioane de euro“ prin câteva contracte mai mari.

Echipa Prime Dash cuprinde astăzi 16 persoane, la care se adaugă colaboratori pentru partea de IT, dezvoltare şi grafică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO