Companii

ZF Investiţi în România! Andrei Gemeneanu, Morphosis Capital: Ne pregătim să lansăm cel de-al doilea fond spre finalul anului 2023

Un proiect ZF şi CEC Bank

Autor: Alex Ciutacu

19.09.2022, 00:07 507

În următoarele 12-18 luni, fondul ar putea face mutări de tipul exit parţial, însă Gemeneanu nu a oferit mai multe informaţii la acest moment.

Echipa din spatele fondului de private equity Morphosis Capital se pregăteşte să lanseze al doilea fond sub acest nume, spre finalul anului 2023, iar dimensiunea acestuia ar putea depăşi cele 50 de milioane de euro din primul fond, a explicat Andrei Gemeneanu, cofondator şi managing partner al Morphosis Capital, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Noi ca Morphosis ne-am întors în România şi am pornit acest business cu gândirea de a rămâne o platformă relevantă de investiţii măcar pentru 30 de ani, şi mă refer la actualii parteneri. Evident că în paralel pregătim următoarele generaţii şi avem o echipă tânără foarte puternică, foarte dinamică, cu multă determinare. Ne dorim să scalăm, ne dorim să diversificăm poate şi regional la un moment dat. România va rămâne foarte importantă investiţional, dar în viitor s-ar putea să ne uităm şi la alte geografii. Nu pot da multe detalii, dar undeva spre finalul lui 2023 sperăm să putem discuta în mod concret despre cel de-al doilea fond al Morphosis Capital.“ 

Întrebat dacă dimensiunea acestuia va fi mai mare decât a primului fond, Gemeneanu a spus că „întotdeauna antreprenorii şi investitorii îşi doresc lucruri mai mari, mai performante, mai frumoase, deci cu siguranţă asta va fi ţinta.“ 

„Trebuie să ţinem cont că nu suntem într-un climat de fundraising simplu pentru geografia noastră, pentru zona noastră. Contextul geopolitic este aşa cum îl ştim cu toţii. Din fericire, sunt investitori instituţionali care au investit deja şi au obţinut câştiguri bune în zona noastră.“ 

Primul fond Morphosis Capital a fost înfiinţat pe finalul anului 2018 şi a realizat deja şase investiţii, concretizate prin companiile antreprenoriale DocProcess, Medima Health, EMI, Cronos Med, Stay Fit Gym şi Clinicile Dr. Leahu. Destinaţia ultimelor fonduri disponibile nu a fost încă stabilită, întrucât acestea s-ar putea îndrepta spre o a şaptea investiţie sau spre o majorare de capital într-o companie în care fondul a investit deja. 

„Cea mai mare parte a fondului este deja investită, practic în momentul de faţă ne uităm dacă vom face o a şaptea investiţie sau păstrăm capitalul rămas pentru follow-on investment, majorare de capital în companiile existente. Nu am luat încă decizia finală, noi în permanenţă rămânem activi în piaţă şi căutăm şi alte investiţii.“ 

Plasamentele primului fond Morphosis s-au concretizat înspre domeniul medical, tehnologie, servicii b2b şi servicii de fitness, iar Andrei Gemeneanu spune că acestea erau direcţiile în care îşi doreau să investească încă de la început. 

„Ştiam de la început sectoarele cu care am pornit la drum şi au fost cele în care am şi investit. Ce s-a întâmplat probabil în contextul pandemiei este că am făcut puţin mai mult decât am crezut noi că vom face în zona de bunuri şi servicii pentru consum şi am făcut puţin mai mult în zona de sănătate.“ 

Unul dintre principalele trenduri prezente la nivel global atunci când vine vorba despre acumularea şi formarea de capital este cel al sustenabilităţii, tradus la nivel corporate prin ESG, adică toate tipurile de impact pe care le are o companie, fie direct, fie indirect. În discuţia despre cum va arăta al doilea fond, Gemeneanu a menţionat că agenda ESG ar putea deveni din ce în ce mai importantă. 

„E un subiect foarte important pentru noi şi în contextul planurilor de viitor şi a ridicării fondului doi agenda ESG va deveni din ce în ce mai importantă. (…) Din punct de vedere al strategiilor probabil vom gândi foarte coerent sau liniar faţă de ce am pornit în primul fond. Simţim că sectoarele în care am investit sunt sectoarele corecte şi vom rămâne în zona asta.“ 

O altă discuţie importantă în piaţa de private equity şi în cea a finanţatorilor în general este discuţia despre exit, în contextul în care Morphosis se defineşte drept un fond de growth capital. 

„Ne uităm probabil la nişte exituri parţiale în viitor. Companiile noastre sunt companii tinere încă, simţim că avem o grămadă de potenţial, dar cred că în următoarele 12-18 luni vom avea noutăţi din punctul ăsta de vedere, întotdeauna prioritizând interesele companiei. Dacă sunt companii care cresc, accelerează, au o teză de consolidare pe care se poate merge şi mai repede, a aduce capital suplimentar fie printr-o majorare de capital, fie prin cedarea parţială a unei participaţii pe care acţionarii existenţi o au sunt lucruri la care ne uităm întotdeauna, deci vom avea o dinamică bun din punctul ăsta de vedere.“

În sens larg, Gemeneanu este de părere că piaţa de M&A din România este una dinamică – arătând spre faptul că numărul de tranzacţii din T2 2022 a fost de 61, comparativ cu 31 de tranzacţii în T2 2021 – iar piaţa de private equity devine din ce în ce mai sofisticată.

„Piaţa s-a transformat foarte mult în ultimii ani, mai ales în perioada pandemiei, pentru că acest efort de evaluare a companiilor a devenit mult mai complex. Dacă ne gândim la situaţia în care ne aflam în 2020 şi la începutul lui 2021, cumva rezultatele financiare ale lui 2020 erau uşor irelevante pentru că multe companii au stat închise câteva luni bune, iar rezultatele din 2019 nu ştiam dacă le vor mai atinge vreodată.“ 

Acest context a generat o tendinţă de maturizare şi de sofisticare a pieţei, iar modul în care fondurile de investiţii au negociat şi au discutat cu fondatorii de companii a devenit mai complex. 

„O evaluare nu s-a mai discutat doar în termeni de multiplu de EBITDA, au apărut tot felul de mecanici de capital care s-a vărsat în mai multe tranşe, o anumită parte din capital care a venit în funcţie de rezultatele companiei sau fondatori care poate au cedat un pachet de acţiuni dar au avut un clawback de acţiuni după o perioadă de timp dacă acea companie a performat bine. Această sofisticare a pieţei, care în principal a fost forţată de dinamica din pandemie şi de contextul de volatilitate totală prin care am trecut, cred că ne va prinde bine.“ 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO