Companii

ZF lansează în această toamnă a cincea ediţie a anuarului „Who’s who in business - Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business“

ZF lansează în această toamnă a cincea ediţie a anuarului „Who’s who in business - Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business“

Autor: Adelina Mihai

19.10.2012, 00:07 409

Anuarul prezintă 1.000 de exe­cutivi care lucrează în com­panii care activează în peste 20 de pieţe, conducând afaceri de milioane şi chiar miliarde de euro. Deciziile managerilor care au supravieţuit crizei (mai bine de 70% dintre managerii pre­zenţi în acest anuar au apărut şi în prima ediţie, din 2008) influenţează soarta a mii de an­gajaţi, iar cei care au rezistat sunt dovada clară a faptu­lui că România are o clasă mana­gerială mult mai bine pregătită.

Cele mai frecvente schimbări din cadrul anuarului sunt cele din rândul expaţilor, care au man­date scurte, de 2 - 3 ani. În cazul lor, dacă nu au fost înlocuiţi de executivi români, po­zi­ţiile au fost preluate de manageri care aveau ani buni de experienţă la sediile companiilor din alte ţări.

Un exemplu în acest sens poate fi cel al Gemmei Webb, executivul care a preluat anul acesta conducerea celui mai mare producător de ţigarete de pe plan local, British American Tobacco, în locul lui David Waterfield, cel care a condus producătorul ţigărilor Kent din 2008. Webb lucrează de 11 ani în cadrul BAT, iar Waterfield a rămas, de ase­me­nea, în cadrul companiei.

Cei care au fost plasaţi în ul­timul an au salarii nete cuprinse între 4.000 şi 15.000 de euro net pe lună, la care se adaugă bonusul anual de până la 50.000 de euro, potrivit datelor din piaţă.

Unii executivi au plecat pentru că le-a expirat mandatul, pentru că au fost recrutaţi de competiţie sau pentru că au fost promovaţi în străinătate. O mutare surprinzătoare în ultimul an a fost, de exemplu, plecarea şefului de la Danone la conducerea Coca-Cola, Stephane Batoux. O altă schimbare majoră a fost numirea lui Victor Cionga la conducerea Bursei de Valori din Bucureşti, în locul lui Valentin Ionescu.

Cu toate acestea, sectoarele bancar, asi­gurări, farma şi cosmetice au fost "cam­pioane" la schimbarea de executivi de top în ultimul an. BCR, BRD, ING sau Volksbank, Amway sau L'Oréal au fost doar câteva companii care şi-au schimbat CEO-ul.

În anuarul din acest an sunt prezenţi şi câţiva dintre românii "repatriaţi". Sergiu Ma­nea, de exemplu, care şi-a petrecut jumătate din cariera de bancher la băncile din străină­tate, a revenit în ţară după ce austriecii de la Erste l-au recrutat pentru poziţia de vicepre­şedinte executiv responsabil cu trezoreria în cadrul BCR, cea mai mare bancă locală.

Însă o parte dintre managerii români care şi-au consolidat cariera în anii de criză au ales să îşi lărgească expertiza, acceptând poziţii de con­ducere în cadrul unor companii din străină­tate. Spre exemplu, unul dintre mana­gerii care au fost prezenţi în anuarele din anii an­teriori şi care au ales o carieră în străi­nă­tate este Nicolae Chideşciuc, care a lucrat timp de patru ani la ING Bank, unde a fost eco­nomist-şef şi care a plecat să lucreze pentru divizia britanică a gigantului american JP Morgan.

Spre deosebire de ediţiile din anii ante­riori, "Who's Who in business - Cei mai im­por­tanţi 1.000 de oameni din business 2012" cu­prinde o serie de interviuri şi analize legate de profilul câtorva dintre managerii prezenţi în catalogul din acest an, analize ale pieţelor în care au avut loc cele mai multe schimbări la nivel de top, precum şi o listă a cărţilor citite şi re­comandate de câţiva dintre cei mai impor­tanţi oameni de business. Anuarul reprezintă instrumentul prin care se pot lista cei 1.000 de oameni care contează în business-ul românesc, acesta inclu­zând vârsta, studiile şi experienţa profesională a celor mai importanţi executivi locali. Anul acesta, proiectul include şi o serie de sfaturi pe tematici de management şi importanţa pe care o are expertiza internaţională în construirea unei cariere de succes, oferite de câţiva dintre cei mai puternici executivi din economie pentru viitoarea generaţie de manageri.

"Who's who in business 2012 - Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business" va fi lansat pe piaţă în această lună.

5 ani de "Who's who in business"

2008

În 2008 a fost lansat pentru prima dată anuarul, într-o încercare de a-i scoate în faţă profesioniştii de pe fiecare piaţă. 2008 a fost anul în care Dominic Bruynseels a fost instalat în funcţia de CEO al BCR, cea mai mare bancă locală, unde a stat până anul acesta. Tot atunci, la secţiunea "Servicii financiare" era prezent Daniel Boaje, în calitate de şef al companiei de credite de consum Cetelem, care în prezent este directorul general al McDonald's, cea mai mare reţea de restaurante de tip fast-food.

2009

Anuarul din 2009 a apărut la un an de la căderea Lehman Brothers, însă abia atunci companiile au început marea restructurare, resimţită mai puternic la nivel de top management un an mai târziu. Unul dintre executivii prezenţi în anuarul din 2009 a fost François Fourmont, care a fost director general al Automobile Dacia şi care a avut sarcina, începând din 2003, să se ocupe de programul Logan- maşina care a influenţat piaţa auto la nivel mondial şi care a pus bazele cu adevărat industriei auto româneşti. La începutul lui 2010, el a fost înlocuit de francezul Jérôme Olive.

2010

Ediţia din 2010 a anuarului a surprins destul de multe schimbări de executivi pe piaţă, mai ales în ceea ce priveşte poziţiile din prima linie de management, în special cele de directori financiari. 2010 a fost anul în care Mihai Ghyka s-a întors la conducerea InBev România (astăzi Bergenbier), după ce producătorul de bere a fost achiziţionat de fondul de private equity CVC Capital Partners. Un an mai târziu însă, acesta a fost recrutat de Vodafone, unde este şi astăzi Chief Commercial Officer.

2011

În 2011, an în care economia a revenit pe creştere (+2,5%), pe fondul activităţii din agricultură, dar şi ca urmare a exporturilor, s-a observat o oarecare stabilitate în ceea ce priveşte top mangementul celor mai mari companii locale. Unul dintre executivii care au intrat în anuarul de anul trecut este Mihuţ Crăciun, directorul general al producătorului de ciocolată Kandia Dulce, care între timp a preluat şi funcţia de conducere a Supreme Chocolat, în contextul în care la finalul lui 2010 Kandia, un brand care a rezistat în ultimii 120 de ani într-o piaţă invadată de multinaţionale, a preluat Supreme Chocolat, producătorul Primola.

2012

Ediţia din acest an a anuarului "Who's Who in business - Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business" îşi propune să îi "listeze" pe cei mai importanţi 1.000 de executivi de top care au supravieţuit crizei şi care sunt cunoscuţi, mai ales în rândul jucătorilor de pe piaţa pe care activează, pentru expertiza şi realizările pe care le au în domeniul în care lucrează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO