Companii

ZF Live. Anca Dumitrescu, preşedintele Autism Voice: „Avem nevoie de mai multe centre, de specialişti şi de decontarea terapiei, lucru care deocamdată nu se întâmplă“

Autor: Alexandra Matei

28.02.2023, 17:00 216

În prezent, în domeniul terapiei pentru copiii cu autism sunt doar câteva mii de specialişti în ţară, care nu sunt suficienţi în contextul în care, pe baza datelor la nivel mondial, se estimează că ar fi peste 40.000 de copii cu autism la nivel naţional.

Anca Dumitrescu a fondat acum 15 ani asociaţia Autism Voice din Bucureşti, care vine, încă de atunci, în sprijinul copiilor cu autism, iar în toamna anului trecut a deschis un nou centru, de data aceasta pentru adolescenţi şi adulţi.

Investiţia iniţială s-a ridicat la 300.000 de euro, iar centrul a fost deschis cu susţinerea companiei NN România.

Ea spune că în România este ne­voie de tot mai multe astfel de centre, dar şi de specialişti şi, totodată, de de­con­tarea terapiei din partea statului pentru copiii, adolescenţii şi adulţii cu autism, lucru care deocamdată nu se întâmplă. „În noiembrie anul trecut am deschis un nou centru cu susţinerea companiei NN România. Investiţia iniţială a fost de 300.000 de euro pentru a deschide noul centru, de data aceasta, pentru adolescenţi şi adulţi. Este primul centru de genul acesta din ţară. Până acum, ne-am focusat pe intervenţia timpurie, adică pe servicii de terapie pentru copii. Însă, aceşti copii au crescut, sunt adolescenţi sau adulţi şi au nevoie în continuare de intervenţie. Ne propunem să îi ajutăm să se integreze, astfel încât să îşi poată găsi un loc de muncă.“

„Avem nevoie de mai multe centre în ţară, de specialişti şi de decontarea terapiei din partea statului, lucru care deocamdată nu se întâmplă“, a spus Anca Dumitrescu la emisiunea online de business ZF Live.

Astfel de centre au început să se dezvolte din ce în ce mai mult şi în alte oraşe mari, cum ar fi Cluj, Constanţa, Iaşi sau Timişoara. Însă, în oraşele mici sau în unele zone rurale, precizează ea, nu există nicio astfel de iniţiativă.

În ceea ce priveşte decontarea terapiei de către stat, ea spune că în urmă cu patru luni a fost dată o ordonanţă de urgenţă pe baza căreia orice copil cu autism are acces la servicii de terapie. Totuşi, încă nu există norme pentru acea ordonanţă, adaugă fondatoarea Autism Voice.

În cadrul asociaţiei Autism Voice, explică Anca Dumitrescu, copiilor cu autism li se oferă servicii de terapie pe care le susţin doar speciliaşiti acreditaţi.

„În mod normal, serviciile acestea ar fi foarte scumpe. Noi suntem un ONG şi stabilim parteneriate cu companiile care aleg să susţină acest demers. Ele ne susţin activitatea, astfel încât noi să putem oferi servicii gratuite pentru cât mai mulţi dintre beneficiarii asociaţiei sau terapie la costuri mult mai mici decât într-o clinică“, a detaliat ea.

Cea mai mare greutate pentru părinţii care au copii cu autism, spune aceasta, este faptul că terapia trebuie susţinută pe termen lung.

Un copil cu autism trebuie să înceapă terapia de la vârsta de doi ani, poate chiar mai devreme, dacă se depistează semnele tulburării şi are nevoie de terapie zilnic, între două şi şase ore. Atunci când există şi alte tulburări, cum ar fi întârzierile mentale, terapia se întinde pe tot parcursul vieţii.

În general, un program de terapie a câte două ore pe zi începe de la 4.000 de lei pe lună.

În acest domeniu, spune fondatoarea asociaţiei, nu există termenul de vindecare, ci doar cel de recuperare. Bazându-se pe studiile din afară, Anca Dumitrescu afirmă că printr-un program de terapie susţinut pe parcursul mai multor ani, până la 50% dintre copiii cu autism pot reuşi să ducă vieţi normale.

În cazul copiilor cu tulburare de spectru autist, mai spune ea, terapia cu cele mai bune rezultate este analiza comportamentală aplicată.

În trecut, adaugă antreprenoarea, acest tip de specializare nu exista în România şi deşi se practică de aproape 20 de ani la nivel naţional, încă este în curs de reglementare. „Până în toamna anului trecut, specializarea în analiză comportamentală şi profesia de analist comportamental nu era recunoscută în România.“

În prezent, în domeniul terapiei pentru copiii cu autism, mai adaugă aceasta, sunt doar câteva mii de specialişti în România, dar nu sunt suficienţi.

„Autismul este o problemă la nivel mondial. Studiile arată că în ultimii ani incidenţa este de 1 din 44 de copii în SUA. Nu avem statistici oficiale pentru România, însă, dacă mergem pe aceste cifre care există la nivel mondial, presupunem că există peste 40.000 de copii cu autism în ţară în acest moment.“

Terapia cognitiv comportamentală, pentru care Anca Dumitrescu deţine o acreditare, este o altă formă de intervenţie, prin care se analizează comportamentul şi felul în care gândeşte şi interpretează situaţiile un copil. Este o formă de terapie pe baza discuţiilor, care funcţionează, în cazul copiilor cu autism, doar după vârsta de 6-7 ani, precizează ea.

Autism Voice a fost printre primele iniţiative din România venite în sprijinul copiilor cu autism. Astăzi, în organizaţie sunt în jur de 70 de oameni implicaţi.

„Avem satisfacţia că am reuşit să construim destul de mult la nivel naţional, să creăm nişte standarde în modul în care se aplică terapia în cazul copiilor cu tulburare de spectru autist“, a mai spus Anca Dumitrescu.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO