Companii

ZF Live. Bogdan Popescu, cofondator al Muzeului Fotbalului din Bucureşti: Ne aşteptăm la un număr de 125.000 de oameni care vor vizita muzeul anual. Bogdan Popescu şi Robert Redeleanu au investit 1,6 milioane de euro în Football Museum Bucharest

Autor: Miruna Diaconu

08.11.2022, 16:15 225

Bogdan Popescu, cofondator al Muzeului Fotbalului din Bucureşti, primul astfel de obiectiv turistic din ţară, spune că se aşteaptă ca muzeul să fie vizitat anual de circa 125.000 de oameni.

Football Museum Bucharest, primul muzeu din România şi singurul din Europa de Est dedicat fotbalului, este construit pe cinci etaje în zona Centrului Vechi din Bucureşti. Pe lângă zona destinată expoziţiilor, Football Museum Bucharest are un restaurant şi o cafenea, operate de un partener.

„Avem o estimare pesimistă de circa 80.000 de vizitatori pe an, dar una mai optimistă este de circa 125.000 de vizitatori pe an pentru zona de muzeu, iar 200.000 de oameni dacă luăm în calcul şi resturantul şi cafeneaua. În afară, cel mai mic număr de vizitatori ai unui muzeu de fotbal este de 260.000, iar cel mai mare este de 1,6 milioane vizitatori“, spune Bogdan Popescu, în cadrul emisiunii de business ZF Live. Football Museum Bucharest are două componente, spune Bogdan Popescu, una turistică, dar şi una legată de pasiunea pentru fotbal. El este de părere că un astfel de obiectiv turistic va atrage şi mai mulţi turişti în Bucureşti. „Ideea unui muzeu dedicat fotbalului a venit pentru că, din punctul meu de vedere, era necesar şi interesant. Avem istorie în fotbal şi sperăm să mai facem istorie.“

Football Museum Bucharest a primit recent certificarea de muzeu de la Ministerul Culturii, fiind astfel al doilea muzeu privat certificat. Bogdan Popescu şi Robert Redeleanu  au investit 1,6 milioane de euro în Football Museum Bucharest, iar ideea a apărut după ce cei doi au vizitat mai multe astfel de muzee în afara ţării.

„Am vizitat o serie de muzee în afara ţării şi pentru inspiraţie, dar şi pentru a înţelege cum se prezintă în vestul Europei fotbalul sub forma unei destinaţii de entertaiment şi educaţie. Am fost în Germania, Anglia, Porto, iar de acolo ne-am gândit cum ar fi să avem şi noi un astfel de loc în Bucureşti“, povesteşte Bogdan Popescu.

Robert Redeleanu este CEO al Liberty Global în Europa Centrală şi de Est şi Bogdan Popescu a fost directorul comercial al Federaţiei Române de Fotbal, însă pasiunea pentru fotbal a fost motivul pentru care cei doi au hotărât să deschidă un astfel de muzeu.

Planul de business este făcut pe o perioadă de zece ani, însă Bogdan Popescu spune că obiectivul este de a ajunge pe break-even, nu de a face profit din această activitate.

 Obiectele şi echipamentele expuse în muzeu sunt donate, iar colecţiile vor fi schimbate periodic.

„Nu e un muzeu al fotbalului românesc, ci un muzeu al fotbalului, conţine şi elemente de colecţie internaţionale sau referinţe la momente internaţionale din fotbal. Avem un tricou al lui Maradona, ghetele lui Gică Popescu, avem toate mingile, originale sau replici, cu care s-au jucat turneele finale de Cupă Mondială“, spune el.

În cadrul muzeului există şi o zonă dedicată evenimentelor, iar bogdan popescu spune că în perioada umrătoare sunt programate mai multe evenimente care vor avea loc acolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO