• Leu / EUR4.9448
  • Leu / GBP5.7408
  • Leu / USD4.7348
Companii

ZF Live. Dana Ababei, ANEVAR: Tranzacţiile imobiliare nu trebuie să rămână confidenţiale. Transparentizarea lor ar fi un semn de normalitate. O proprietate se evaluează doar prin comparaţie cu tranzacţii similare în lipsa unor repere de preţ

ZF Live. Dana Ababei, ANEVAR: Tranzacţiile imobiliare nu trebuie să rămână confidenţiale. Transparentizarea lor ar fi un semn de normalitate. O proprietate se evaluează doar prin comparaţie cu tranzacţii similare în lipsa unor repere de preţ

Autor: Ramona Cornea

04.09.2019, 00:09 1951
Dana Ababei, preşedintele Aso­ciaţiei Naţionale a Evalua­torilor Autorizaţi din Româ­nia, afirmă că evaluatorii nu au o bază de date a tranzacţiilor şi că fac estimările proprietăţilor prin comparaţie cu tranzacţiile similare. România şi Grecia sunt singurele ţări din lume unde valoarea tranzacţiilor este confidenţială.

„În România nu există baze de date cu tranzacţii. Doar noi şi grecii nu avem astfel de baze de date. Există inclusiv în Republica Moldova o bază de date cu tranzacţiile efectuate. Mi-aş dori foarte mult să reuşesc să conving autorităţile că tranzacţiile nu sunt confidenţiale, că este absolut normal să ştim cu ce valori se tranzacţionează fabricile, cu ce valori se tranzacţionează apartamentele. Nu este o cerinţă doar a evaluatorilor, este o stare de normalitate“, a declarat Dana Ababei în cadrul emisiunii de business ZF Live. Ea crede că încrederea acţionarilor unei companii creşte dacă situaţiile financiare ale acelei firme sunt corect întocmite. Reeva­luarea bunurilor este necesară ori de câte ori există indicii că valoarea înregistrată în con­tabilitate diferă faţă de valoarea justă.

„Încrederea acţionarilor companiei creşte deoarece aceste situaţii reflectă situaţia reală a firmei la data la care au fost întocmite“, explică preşedintele ANEVAR. În firmele care nu au obligaţia să aibă audit, nivelul de credibilitate a situaţiilor financiare este mai redus pentru că nu sunt verificate de un profesionist inde­pendent. Dana Ababei afirmă că acţionarii unei companii vor să cunoască exact cât valo­rează investiţia lor pentru ca nivelul impozitelor achitate să fie bazat pe realitate şi nu pe cifre istorice.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9448
Diferență: -0,0263
Ieri: 4.9461
Azi: 4.7348
Diferență: 0,1311
Ieri: 4.7286
Azi: 5.7408
Diferență: 0,5605
Ieri: 5.7088
Azi: 4.9342
Diferență: 0,0629
Ieri: 4.9311