Companii

ZF Live. Florian Ciolacu, directorul executiv şi Laszlo Becsek, preşedintele Clubului Fermierilor Români: Competiţia pe piaţa cerealelor este una globală, iar România poate să folosească acest domeniu ca o pârghie în poziţionarea mai bună pe scena europeană şi mondială

ZF Live. Florian Ciolacu, directorul executiv şi Laszlo...

Autor: Mara Rolea, Cristina Roşca

01.03.2022, 18:20 72

România este unul dintre marii producători şi exportatori de cereale din Europa, iar în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, piaţa locală se poate poziţiona mai bine pe scena internaţională, în acest sector vital. Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt, în mod normal, unii dintre mai mari producători agricoli ai lumii.

Anul acesta se anunţă a fi unul dificil pentru agricultura românească, producţiile la cereale urmând a fi cu 10-15% sub media unui an normal şi cu până la 30% mai mici decât în 2021. Lipsa sistemelor de irigaţii reprezintă un motiv pentru care acest domeniu este la mâna vremii, în contextul în care în alte state, investiţiile în apă pot asigura o predictibilitate mai bună.

„Agricultura românească a avut în 2021 un an excepţional, cum nu a avut în ultimele trei decenii, şi el a urmat unui an 2020 foarte dificil, cu secetă. Urmează un alt an dificil, 2022. În 2021 am avut o producţie totală de cereale de 34 de milioane de tone. Anul acesta, marcat de secetă, estimarea noastră este că producţia va fi sub media pe care o obţineam în mod normal. Avem nevoie de o strategie integrată de gestiune a apei, cu investiţii în sisteme de irigaţii, pentru a reduce din impre­dictibilitate“, a spus Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fer­mierilor Români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO