Companii

ZF Live. Răzvan Gălăţan, Goodwill Consulting: Anul 2023 este un an propice pentru finanţări. Companiile pot primi până la 20 mil. euro pentru proiecte de energie fotovoltaică

Autor: Ramona Cornea

30.05.2023, 16:40 368

„Avem două componente: una pentru producţie, adică pentru cine vrea să facă un parc fotovoltaic spre vânzarea energiei şi avem o componentă pentru autoconsum. Acolo condiţia este să consumi minimum 70% din ceea ce produce sistemul fotovoltaic.“

Anul 2023 este unul în care antreprenorii vor avea la dispoziţie multe resurse de finanţare, afirmă Răzvan Gălăţan, director operaţional al Goodwill Consulting, o firmă de consultanţă pentru fonduri europene. Astfel, companiile pot primi până la 20 mil. euro pentru proiecte de energie fotovoltaică prin Fondul de Modernizare, afirmă el.

„Anul 2023 este un an propice pentru finanţări pentru că am pierdut doi ani din cadrul temporar 2021 - 2027 şi acum se lansează în acest an foarte multe programe. Avem acum şi Fondul de Modernizare cu finanţări care se adresează companiilor de la IMM-uri la firme mari, firme care de obicei nu au acces la finanţări, precum şi primăriilor şi instituţiilor publice. Avem două componente: una pentru producţie, adică pentru cine vrea să facă un parc fotovoltaic spre vânzarea energiei şi avem o componentă pentru autoconsum. Acolo condiţia este să consumi minimum 70% din ceea ce produce sistemul fotovoltaic“, a declarat Răzvan Gălăţan în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Fondul de Modernizare are lansate două  apeluri de peste 1 mld. euro pentru mediul de business şi este un mecanism european orientat în mai mare măsură către decarbonizarea industriei energetice şi, într-o mai mică măsură, către decarbonizare în general. În total, sunt circa 14 mld. euro, bani care pot fi atraşi până în 2030.

Dintre aceştia, aproape 10 mld. euro sunt orientaţi către energie regenerabilă, eficienţă energetică, stocarea energiei sau reţeaua energetică. Circa 4 mld. euro merg şi spre alte investiţii, dar cu condiţia ca acestea să ducă la scăderea gazelor cu efect de seră.

„Pentru Fondul de Modernizare de la Ministerul Energiei am avut un ghid în consultare publică în prima parte a acestui an. Ghidul a trecut prin mai multe consultări, întâlniri, la care am participat şi noi. Acum s-a trimis o variantă finală către Comisia Europeană spre aprobare şi urmează ca în perioada imediat următoare să se publice acest ghid final. După aceea se va permite depunerea proiectelor“, a mai spus Gălăţan.

La componenta de autoconsum, la condiţiile pentru primării este o parte care spune că se pot amplasa parcuri fotovoltaice pe un teren undeva la intrare într-un oraş sau într-un sat şi acest parc fotovoltaic poate să deservească toată energia care este plătită de primărie la nivelul respectivei localităţi.

„Chiar avem deja câteva discuţii foarte bune cu primării care vor face aceste parcuri fotovoltaice pentru iluminatul public pentru clădirea primăriei, pentru tot ce au ei în subordine.“

Gălăţan spune că Fondul de Modernizare este un program cumva diferit faţă de programele cu care suntem obişnuiţi pentru că există o limită per megawatt instalat. „De exemplu, în ultima variantă de ghid, varianta care a plecat spre Comisia Europeană, vom avea la sisteme de sub 1 megawatt o limită de 1 milion de euro per megawatt instalat şi la sisteme de peste 1 megawatt avem o limită de 500.000 de euro per megawatt instalat.“

Asta pentru că odată ce sistem este mai mare, costul tău pe megawatt scade. Partea cea mai interesantă a programului este că nu avem o grilă de selecţie, ci doar un criteriu. Este o licitaţie, adică cine solicită cei mai puţini bani per MW instalat intră primul la finanţare, se face un clasament în această ordine, deci dacă cineva vrea să ceară 1 milion de euro la sub un megawatt nu va intra la finanţare“, a explicat el.

Pe lângă aceste programe mai este şi o schemă pentru sectorul agricol, una pentru care încă nu este un ghid în consultare publică.

„Este schemă îndelung aşteptată de fermieri şi de agricultori, un fel de AgroVoltaic. Acolo nu intră şi componenta de producţie, intră doar componentă de autoconsum pentru că este destinată celor care activează în sectorul piscicol sau agricol. Cei care au nevoie de un parc sub 1 MW pot să ia până la 1 milion de euro, la fel cu condiţia că este o parte de licitaţie, iar cei peste 1 MW pot să ia până la 500.000 de euro per MW. Din primele discuţii cu clienţii noştri mai mari reiese că sunt extrem de interesaţi de această schemă“, a mai spus reprezentantul Goodwill Consulting. 

Ca sa ia această finanţare, în primul rând o companie trebuie să apeleze la o firmă de consultanţă, având în vedere că documentaţia este destul de complexă, crede Gălăţan.

„Nu aş sfătui pe nimeni să îşi facă singur un astfel de proiect, are nevoie şi de un inginer pe zona aceasta de electrice, care trebuie să realizeze un studiu de fezabilitate.  Acest Fond de Modernizare a venit în contextul crizei energetice pentru că, odată cu începerea războiului, ne-am trezit că suntem într-o criză energetică, o creştere a preţurilor la energie în toată zona europeană şi atunci PNRR-ul era deja discutat, aprobat, toate componentele erau făcute“, a concluzionat Răzvan Gălăţan.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO