Companii

ZF Live. Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest: Rata de absorbţie a fondurilor europene de către mediul privat a fost mereu de 100%. Toate resursele au fost epuizate în 2-3 ani de la lansare

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest: Zona de producţie integrează cel mai mult din lanţul de valori la nivel regional. Finanţările pentru microîntreprinderi este de 200.000 de euro şi ghidul este în consultare la noi pe site. Cofinanţarea este de 10% pentru cele mai sărace judeţe din regiune şi 17% în Arad şi 24% în judeţul Timiş.

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest: Zona de producţie integrează cel mai mult din lanţul de valori la nivel regional. Finanţările pentru microîntreprinderi este de 200.000 de euro şi ghidul este în consultare la noi pe site. Cofinanţarea este de 10% pentru cele mai sărace judeţe din regiune şi 17% în Arad şi 24% în judeţul Timiş.

Autor: Răzvan Botea

26.01.2023, 17:40 163

Rata de absorbţie a fondurilor europene pentru mediul privat a fost mereu de 100%, spune Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest. Pentru programele alocate sectorului privat din fonduri europene, resursele au fost epuizate în 2-3 ani de la lansare. În contrast, la 9 ani din 10, rata totală de absorbţie a fondurilor europene de către România este de 60%.

„Rata de absorbţie în zona privată a fost tot timpul 100%. Nu am avut niciodată probleme cu mediul privat/ în cel mult doi sau trei ani de când au fost alocate resursele, au fost absorbite şi chiar nu am avut probleme cu implementarea din partea privată. Lucrurile au mers foarte repede şi se vede clar că apropierea de decizie şi motivaţie pe care aceştia o au este mai consistentă decât în zona publică”, a spus el la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business Services.

La finalul lui 2022, toate programele operaţionale ale României au fost aprobate de către Comisia Europeană şi programul financiar 2021-2027 începe. Sumele alocate pentru cele opt programe regionale sunt de peste 11 mld. de euro, iar banii pot fi cheltuiţi până în 2030 inclusiv.

Pentru regiunea Vest, care include cele patru judeţe Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara alocarea este de circa 1,1 mld. de euro, dintre care 300 de mil. de euro merg către sectorul privat.

„Zona de producţie integrează cel mai mult din lanţul de valori la nivel regional. Finanţările pentru microîntre­prinderi este de 200.000 de euro şi ghidul este în consultare la noi pe site. Cofinanţarea este de 10% pentru cele mai sărace judeţe din regiune şi 17% în Arad şi 24% în judeţul Timiş”, a mai spus Sorin Maxim.

De altfel, şi preşedintele ADR Centru, Simion Creţu, a spus că rata de absorbţie de fonduri europene pentru mediul privat în zona de centru merge către 100%. În cursul acestui an vor fi publicate ghidurile de finanţare pentru fondurile europene care merg către sectorul privat prin intermediul ADR-urilor. 

„Zona de producţie integrează cel mai mult din lanţul de valori la nivel regional. Finanţările pentru microîntreprinderi este de 200.000 de euro şi ghidul este în consultare la noi pe site. Cofinanţarea este de 10% pentru cele mai sărace judeţe din regiune şi 17% în Arad şi 24% în judeţul Timiş”, a mai spus Maxim.

Începând cu acest exerciţiu financiar, fondurile europene pentru programele regionale au fost descentralizate. Dacă înainte toate cererile veneau mai întâi la Ministerul Fondurilor UE sau la Ministerul Dezvoltării, acum ceea ce ţine de fonduri regionale va merge către ADR-uri, care concep şi publică ghidurile de finanţare.

„Cea mai importantă modificare pentru beneficiar este timpul de reacţie, din momentul în care depune proiectele.

„Vrem ca în cel mult 45 de zile din  momentul în care depun proiectele să avem deja încheiată partea de evaluare şi cu soluţia de contractare. În al doilea rând, modul de evaluare este simplificat şi ţine cont de capacitatea antreprenorului de a implementa aceste proiecte.”

Cele mai multe solicitări din partea antreprenori pentru fonduri europene sunt în zona de producţie şi în zona de servicii: „Serviciile de sănătate au fost foarte prezente în tipologia de finanţare pe care am avut-o. la fiecare dintre undele de  finanţare au ajuns şi la 30-35% din valoarea proiectelor alocate. Zona de construcţii a fost de asemenea foarte bine reprezentată.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO