Companii

ZF Pharma Summit’14, evenimentul care îi aduce la aceeaşi masă pe cei mai importanţi actori din Sănătate

Prima ediţie a ZF Pharma Summit a avut loc în 2012, când statul încerca implementarea unei reforme ce dorea trecerea de la un sistem în care statul era principalul actor la un model bazat pe sectorul privat. Încercarea de reformă a eşuat.

galerie foto

Autor: Ioana David

28.08.2014, 00:05 172

Producţia de medicamente, princi­palele schimbări legislative, modele de business în distribuţia şi retailul farma, investiţiile în noi clinici şi spitale şi gadgeturile medicale vor fi principalele teme pe care participanţii le vor aborda anul acesta la ZF Pharma Summit, eveniment care a ajuns la a treia ediţie.

Pe parcursul a două zile, 29 şi 30 septembrie, Ziarul Financiar va aduce la aceeaşi masă autorităţile, medicii, repre­zentanţii furnizorilor de servicii medicale, ai farmaciilor, pentru discuţii despre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului.

În prima zi a evenimentului, cea dedicată pieţei de medicamente, invitatul special este Panos Alexakos, head Central and Eastern Europe al Novartis Phar­maceuticals. Novartis este cel mai mare producător de medicamente din lume, iar în România compania elveţiană se află pe locul trei cu vânzări de 681 mil. lei (peste 150 mil. euro), în perioada iulie 2013 – iunie 2014.

Prima ediţie a ZF Pharma Summit a avut loc în 2012, într-o perioadă în care s-a încercat cea mai amplă reformă a sistemului de sănătate: trecerea de la un model în care statul este principalul actor la unul în care statul se retrage lăsând locul sectorului privat.

Încercarea de reformă care a aprins spiritele la acea vreme a eşuat şi nici până acum „marea schimbare“ nu a avut loc. Modelul olandez pe care România dorea să-l urmeze a fost prezentat de Einte Elsinga, senior manager, health insurance & policy MSD Olanda, manager cu o expe­rienţă de 20 de ani în sectorul de sănătate olandez.

Din partea autorităţilor române, Vasile Cepoi, atunci ministrul sănătăţii (în prezent preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor – CONAS), a vorbit despre proiectul de reformă pe care îl avea în lucru. Tot în 2012, David Danko, liderul de cercetare în cadrul Institutului de Mana­gement al Universităţii Corvinus din Bu­da­pesta, a vorbit despre investiţiile în cercetare în Ungaria şi despre sistemul ungar de sănătate.

ZF Pharma Summit’13 a adunat, ca şi ediţia precedentă, cei mai importanţi actori din sectorul de sănătate.

ZF Pharma Summit’13 a adunat, ca şi ediţia precedentă, cei mai importanţi actori din sectorul de sănătate.

 

Anul trecut, invitatul special al ZF Pharma Summit a fost Anna Herkmen, supervizor al departamentului de relaţii internaţionale pentru România, Moldova şi Belarus în cadrul grupului Acibadem (din Turcia).

Turcia are cea mai dezvoltată piaţă de servicii medicale private din regiune, la care a ajuns în urma unei reforme derulate în ultimii zece ani. Anna Herkmen a vorbit despre sistemul de sănătate din Turcia, rolul sectorului privat, principalele etape pe care acesta le-a urmat în dezvoltare şi despre istoria Acibadem, unul dintre cei mai mari operatori din Turcia.

La fiecare dintre ediţii au participat managerii celor mai mari companii, atât din producţie, import, distribuţie, cât şi servicii medicale private.

Asemenea ediţiilor precedente, ZF Pharma Summit’14 îi va avea ca invitaţi pe şefii celor mai mari companii din domeniu.

 

Şeful Novartis din Europa Centrală şi de Est vine la ZF Pharma Summit’14

Panos Alexakos, head Central and Eastern Europe al Novartis Pharmaceuticals, va fi prezent la ZF Pharma Summit’14, primul eveniment pe care Ziarul Financiar îl organizează în această toamnă. Panos Alexakos a fost numit în această poziţie în iulie 2013 şi lucrează în cadrul grupului elveţian de peste 15 ani.

Înainte să fie numit la cârma acestei regiuni, Alexakos a fost General Manager Oncology în cadrul UK şi Irlanda. S-a născut în Atena (Grecia), iar înainte să fie recrutat de Novartis a deţinut diferite poziţii în Grecia, Germania şi Elveţia, având experienţă în oncologie, produse pentru îngrijire primară şi consumer care. Din actualul rol în cadrul Novartis este responsabil de rezultatele companiei din Europa Centrală şi de Est.

Pe piaţa locală, Novartis se află pe locul trei în topul celor mai mari jucători, cu vânzări de 681 mil. lei (peste 150 mil. euro), în perioada iulie 2013 – iunie 2014. La nivel mondial însă Novartis este cel mai mare producător de medicamente.

Novartis este prezent şi în producţie în România, prin intermediul diviziei de generice Sandoz, având două fabrici la Târgu-Mureş, în care a investit 40 mil. euro (până anul trecut). Fabricile au o prezenţă solidă şi la export. În 2013, Sandoz a înregistrat o cifră de afaceri de 61 mil. euro, conform informaţiilor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Pe piaţa locală, compania elveţiană este prezentă prin intermediul a patru divizii, Pharma (care include partea generală de medicamente care se eliberează cu prescripţie şi divizia de oncologie), OTC-urile (produsele care se eliberează fără prescripţie), Sandoz (divizia de medicamente generice) şi Alcon (divizia de produse oftalmologice).

 

ZF Pharma Summit’14 va avea loc pe 29 şi 30 septembrie. Pentru mai multe informaţii vizitaţi pagina evenimentului  http://evenimente.zf.ro/eveniment zf pharma summit’14

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO