Companii

ZF Pharma Summit ‘15. Piaţa farma, lovită de ieftinirea medicamentelor. „Jumătate din farmacii ar putea dispărea într-un an“

ZF Pharma Summit ‘15. Piaţa farma, lovită de...

Autor: Corina Mirea

23.09.2015, 00:08 1317

Scăderea administrativă a pre­ţu­rilor la medicamente, creş­te­rea constantă a taxei claw­back şi lipsa de transparenţă a modului în care aceasta este administrată aproape că „aruncă în aer“ piaţa farmaceutică din România.

„Statul nu a făcut nicio economie reală cu reducerea preţului la medi­ca­mente. Sigur, trebuia aplicat ordinul legat de reducerea preţului dat în anul 2009, însă treptat, nu deodată. Dacă ar fi fost vorba despre o scădere anuală de 2%-3% nu ar fi fost un impact aşa mare în business, era un procent care permite adaptare“, a spus Robert Popescu, preşedinte al Asociaţiei Dis­tri­buitorilor şi Retailerilor Farma­ceutici din România, prezent ieri la ZF Pharma Summit ‘15. El a precizat că impactul scăderii preţurilor se vede într-un minus de 17% din veniturile distribuitorilor şi ale farmaciilor şi a estimat că piaţa locală ar putea rămâne fără jumătate din  farmacii în următorul an.


Mai puteţi citi şi:

Starea la zi a sistemului de sănătate. De ce nu ajung la pacienţi cele 6 mld. euro alocate sănătăţii în sistemul public

Sistemul sanitar, ultima redută


„Nu toate produsele vor rezista la pre­ţurile curente. Cheltuiala totală cu medicamentele nu va scădea, iar pen­tru finalul acestui an cred că vom vedea o scădere a pieţei de 2,8%“, a spus Petru Crăciun, directorul general al firmei de cercetare Cegedim.

Pe lângă scăderea preţului medica­men­­telor şi a taxei clawback (care „mă­­nân­că“ 25% din cifra de afaceri a com­pa­niilor din industrie), companiile se con­fruntă şi cu o lipsă de trans­parenţă din partea autorităţilor în ceea ce priveşte calculul taxei clawback. 

„Din 500 de milioane de lei plătite de producătorii de medicamente gene­rice pentru taxe, estimăm că 200 au fost generate de erori de calcul ale CNAS în ceea ce priveşte taxa claw­back.

În prezent, 50% din costul unui medi­cament reprezintă taxe şi im­pozite“, a spus Dragoş Damian, direc­torul general al Terapia (din cadrul SUN PHARMA Company) şi preşedinte al Aso­ciaţiei Producă­torilor de Medi­camente Generice din România.

Mai multe detalii despre eveniment găsiţi aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO