Companii

ZF pregăteşte de lansare Atlasul de business al României, ediţia a doua. Cum arată harta marilor speranţe, a investiţiilor potenţiale anunţate doar în ultimul an?

ZF pregăteşte de lansare Atlasul de business al...

Autor: Roxana Petrescu

18.05.2023, 00:07 666

♦ Atlasul de business al României, ediţia a doua, este propunerea ZF de a citi businessul prin intermediul a 50 de hărţi care oferă imaginea României de astăzi.

Harta Marilor Speranţe apare pentru prima dată în Atlasul de business al României, dar este un demers care merită actualizat mereu, mai ales în contextul ultimilor ani marcaţi de promisiuni neîndeplinite şi în prag de an electoral.

Doar în ultimul an, istoric la nivel global din cauza declanşării războiului din Ucraina, România a semnat peste 10 memorandumuri strategice, cele mai multe în domenii de avangardă din punctul de vedere al tehnologiei. Vestea bună a acestor alianţe este umbrită de faptul că în cele mai multe cazuri nu se ştie despre ce investiţii este vorba, unde ar putea fi realizate sau când vor fi puse în funcţiune.

Mai mult, pentru multe dintre ele, singura ştire generată este chiar anunţul. Apoi a urmat tăcerea. Rafinăria de pulbere de litiu de 400 mil. euro a canadienilor de la RockTech Lithium, fabrica de baterii de 1 mld. euro a Prime Batteries Technology sau cea de panouri solare, tot de 1 mld. euro, a companiei AE Solar sunt doar câteva dintre proiectele semnate în ultimul an. Câte vor rămâne hârtii şi câte vor deveni realitate într-un moment în care România este prinsă, cu sau fără voia ei, într-un tsunami al tranziţiei energetice şi revoluţiei industriale?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO