Companii

ZF Rezidenţial: Cum evoluează piaţa rezidenţială în 2022? Dezvoltatorii mizează pe proiecte integrate şi vor să atragă clienţi nu doar cu magazine, ci şi cu şcoli sau grădiniţe

ZF Rezidenţial: Cum evoluează piaţa rezidenţială în...

Autor: Bogdan Alecu

26.04.2022, 17:00 1835

Creşterea ofertei pe piaţa rezidenţială determină dezvoltatorii să caute un mix cât mai complex de funcţiuni, astfel încât viitorii locatari să găsească cât mai multe facilităţi în cadrul proiectului De partea cealaltă, investitorii caută apartamente pe care să le poată închiria uşor, în proximitatea centrelor de birouri.

Cererea pentru locuinţe a fost la un nivel ridicat în 2021 şi acest trend continuă la fel în 2022. Proiectele rezi­denţiale se transformă pentru a se adapta la noua realitate postpande­mice, iar schimbările sunt aduse în principal de evoluţia muncii de acasă şi de noul stil de viaţă pe care îl aduce pandemia de COVID-19.

O noutate faţă de alţi ani este numărul mare de proiecte rezi­denţiale de mari dimensiuni aflate în dezvoltare. Datele companiei de consultanţă imobiliară SVN România arată că în acest moment există peste 15 proiecte rezidenţiale cu mai mult de 1.000 de locuinţe planificate în total care se află în diferite faze de construcţie.

„Sunt 15 proiecte cu peste 1.000 de apartamente care sunt pe piaţă şi care continuă şi vor livra. Şi în 2022 vom vedea livrări record, la un nivel de circa 22.000 de unităţi, valoare similară cu cea din 2021 şi trendul se menţine şi pentru 2023. Nu toate sectoarele au fost afectate de anularea PUZ-urilor. Sectorul 1, zona de nord a sa, a atras multe investiţii şi faptul că nu avea un PUZ a reprezentat un avantaj mai ales că erau mulţi mari dezvoltatori cu terenuri. Proiectele mari, de peste 1.000 de locuinţe reprezintă o noutate pentru piaţa locală. Pe lângă spaţii comerciale la parter de bloc sau zone verzi vor veni cu noi facilităţi, vom vedea proiecte integrate. Spre exemplu vom vedea inclusiv hiper­mar­keturi, nu doar supermarketuri, dincolo de săli de fitness“, a spus Maria Andrei, vice­pre­şedinte SVN România în cadrul teleconferinţei ZF Rezidenţial: Cum evoluează piaţa rezidenţială în 2022? realizată de ZF în parteneriat cu Alumil, Credit Europe Bank, Hagag, Mobexpert Homes, Nusco Imobiliara, One United Properties, Prime Kapital, Quadra Casa, Reynaers Aluminium şi SVN România. Ea explică faptul că deşi au fost puse on hold autorizaţii în 2020, existau proiecte în curs de autorizare care au obţinut auto­rizaţia de construire iar dezvoltatorii au la dispoziţie 24 de luni pentru finalizare, termen care poate fi prelungit cu încă 12.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO