Companii

ZF Transport&Logistics’16. Un miliard de euro investiţii în spaţii logistice: „România creşte pentru că în jurul nostru sunt multe războaie“. Avem o fereastră de câţiva ani pentru a deveni un hub internaţional. Numai să vrea şi Guvernul

Evenimentul ZF a reunit manageri din com­panii de logistică, de la case de expediţii, com­panii de transport, dar şi reprezentanţi de la aso­ciaţii de logistică şi transport, care au  vorbit des­pre perspectivele de dezvoltare ale acestui sec­tor, despre cum s-au adaptat com­paniile la lip­sa infrastructurii din România, dar şi ce pla­nuri au cei mai mari jucători din acest domeniu.

Evenimentul ZF a reunit manageri din com­panii de logistică, de la case de expediţii, com­panii de transport, dar şi reprezentanţi de la aso­ciaţii de logistică şi transport, care au vorbit des­pre perspectivele de dezvoltare ale acestui sec­tor, despre cum s-au adaptat com­paniile la lip­sa infrastructurii din România, dar şi ce pla­nuri au cei mai mari jucători din acest domeniu.

Autor: Mădălina Dediu Panaete, Mirabela Tiron

25.03.2016, 00:08 3326

Companiile de logistică ar putea investi între 500 de milioane de euro şi un miliard de euro în parcuri logistice şi industriale în următorii doi ani, în condiţiile în care România se conturează tot mai mult ca un hub logistic internaţional. În plus, conflictele şi instabilitatea din ţări precum Ucraina sau Turcia fac din România principala destinaţie a investitorilor în spaţii logistice.

„România creşte pentru că în jurul nostru sunt multe războaie, pentru că multinaţio­nale­le au fugit din Ucraina şi au venit în România, creş­tem pentru că multe firme din vestul Eu­ropei sau America preferă România ca un hub pen­tru că Turcia devine instabilă, Bulgaria şi Gre­cia sunt foarte aproape de acele zone. Ro­mâ­nia este o zonă sigură. Pentru asta, Româ­nia va fi o ţară cu creştere“, a spus Cătălin Ol­teanu, di­rectorul general al FM Logistic, în ca­drul eve­ni­mentului ZF Transport&Logis­tics’16, orga­nizat împreună cu Kuehne + Nagel România şi EAS.

Evenimentul ZF a reunit manageri din com­panii de logistică, de la case de expediţii, com­panii de transport, dar şi reprezentanţi de la aso­ciaţii de logistică şi transport, care au  vorbit des­pre perspectivele de dezvoltare ale acestui sec­tor, despre cum s-au adaptat com­paniile la lip­sa infrastructurii din România, dar şi ce pla­nuri au cei mai mari jucători din acest domeniu. România are în prezent circa 2 milioane de metri pătraţi de depozite de clasa A, din care Bucureştiul are în jur de un milion de metri pătraţi. Jucătorii din piaţă vorbesc despre o creştere a acestor spaţii până la 8-9 milioane de metri pătraţi în 5-6 ani. Astfel, la un preţ minim de 400-600 de euro pe metru pătrat, investiţiile ju­cătorilor din domeniu ar putea trece de ju­mă­tate de miliard de euro, conform calcu­lelor ZF. 

„Să ajungem la 8-9 milioane de metri pătraţi (la nivelul ţării - n.red.) în următorii 5-6 ani este foarte sus­te­nabil. În prezent, avem undeva la 2 mi­lioa­ne de spaţii clasa A, dintre care 1 milion în Bu­cu­reşti. Totul depinde de politicile fiscale“, a spus şi Laurenţiu Duică, head of leasing P3 Lo­gistic Parks, unul dintre cei mai mari dez­vol­tatori de spaţii logistice şi industriale de pe plan local.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO