♦ Materiile prime critice, unul dintre cele mai sensibile subiecte pe agenda tranziţiei energetice europene, se află şi pe agenda ZF Power Summit 2025 ♦ Cea de-a 14-a ediţie a ZF Power Summit va avea loc pe 26-28 februarie. Trei zile. Totul despre energie.
Un grup select de 34 de materii prime critice, din care 17 sunt considerate a fi materii prime strategice, este în centrul procesului istoric al Uniunii Europene de tranziţie energetică. Litiul, cobaltul şi nichelul se folosesc pentru vehiculele electrice, borul este utilizat pentru turbinele eoliene, magneziul este utilizat pentru industrii cu valoare adăugată mare cum sunt cea aerospaţială, auto sau de apărare, iar grafitul este esenţial pentru mobilitatea electrică.
Problema majoră a UE este că în acest moment e dependentă de importurile de materii prime critice, cum a fost dependentă de gazul rusesc, dar intenţia este de a schimba acest lucru. Primul pas va fi ca fiecare stat cu potenţial să-şi revizuiască adâncurile pentru a vedea câte dintre materiile prime critice pot fi extrase măcar parţial de aici. Aparent, România are ce pune pe masă, aceasta fiind practic a doua şansă pe care mineritul o poate primi.
Care sunt obligaţiile sau recomandările care îi revin României prin intermediul Actului privind materiile prime critice? Care este potenţialul cunoscut în acest moment pe care îl are România privind materiile prime critice? Care sunt zonele cu cele mai mari concentraţii de astfel de materii? Din punctul de vedere al cerinţelor de mediu, care sunt provocările legate de relansarea acestor operaţiuni?
Reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, Rolf Kuby, director general of Euromines, Alexandru Roşu, CEO, Verde Magnesium, Irina Pătrăhău, strategic analyst raw materials, The Hague Centre for Strategic Studies, participă la ZF Power Summit într-o dezbatere dedicată în totalitate mineritului de materii prime critice şi potenţialului pe care România îl are în această direcţie.
ZF Power Summit este cel mai important eveniment realizat de ZF pentru sectorul energetic. Anul trecut, ZF Power Summit a însemnat trei zile de eveniment, peste 75 de speakeri şi 20 de ore de transmisie live, peste 250 de participanţi în fiecare zi de conferinţă.
Anul acesta ducem mai departe ambiţia de a avea un eveniment complet, cu trei zile dedicate celor mai fierbinţi teme din energie, pe care le vom dezbate alături de unii dintre cei mai buni specialişti din piaţă. Tema pentru anul acesta depăşeşte graniţele locale şi este menită să sondeze oportunităţi regionale de creştere şi de colaborare în domeniul energiei. ZF Power Summit 2025 va avea ca scop, pe parcursul a trei zile de conferinţă, să răspundă la o întrebare: Power to the Region: Cum transformăm tranziţia energetică în competitivitate pentru industrie şi oportunităţi de dezvoltare? Aflăm răspunsul la ZF Power Summit 2025, 26-28 februarie. Trei zile. Totul despre energie.