Companii

#zftrebuiesarepornimbusinessul. În aşteptarea repornirii industriei HoReCa, angajaţii din sector s-au reprofilat cel puţin temporar. „Foarte mulţi colegi s-au reorientat, s-au dus la Fan Courier, Bringo, Glovo, Food Panda, tot ce înseamnă livrări“

Restaurantele, cafenelele şi barurile au tras obloanele de mai bine de două luni, iar pe 8 mai, Ministerul Muncii anunţa că 113.358 de angajaţi din acest sector se aflau în şomaj tehnic.

Galerie foto

Autor: Alexandra Cepăreanu

14.05.2020, 07:00 262

Pandemia de Covid-19 a închis peste 30.000 de restaurante, cafenele şi baruri, o piaţă în valoare de 15 -17 mld. lei şi cu aproape 300.000 de angajaţi. Mulţi dintre aceştia sunt în şomaj tehnic sau chiar au fost concediaţi de angajatorii pentru care criza a însemnat chiar închiderea definitivă a businessului sau care nu au ştiut la ce să se aştepte în aceste luni marcate de incertitudine. Salariaţii din industrie au fost astfel forţaţi să se reprofileze dat fiind că în această perioadă, în şomaj tehnic, ei au primit doar 75% din salariu. În HoReCa, salariul mediu net al unui angajat era în martie 2020 de 1.605 lei, la jumătate faţă de media pe economie. HoReCa este astfel, conform datelor INS, sectorul cu cele mai mici salarii din economie. În domeniu salariaţii - în special ospătarii - îşi puteau dubla încasările din bacşiş. Radu Dumitrescu, fondatorul grupului de restaurante SHC, susţine că bacşişul trebuie reglementat şi legalizat deoarece reprezintă cea mai mare parte a veniturilor angajaţilor din domeniu. Alecsandru, ospătar: „Sunt în şomaj tehnic, iar în luna martie am primit 1.600 de lei“. După redeschidere, industria va reporni încet, aşa că încasările vor fi câteva luni la 30-50%, iar bacşişurile vor fi pe măsură. Astfel, o parte dintre angajaţi e posibil să nu revină în industrie şi să rămână spre exemplu în sectorul de livrări, fie la firmele specializate, fie la cele de curierat. Jucătorii de profil estimează că piaţa de restaurante, cafenele şi baruri s-ar putea înjumătăţi în 2020, ajungând la 8-9 mld. lei, iar câteva zeci de mii de joburi ar putea fi pierdute.

Angajaţii din industria HoReCa, una dintre cele mai afectate de actuala pandemie de Covid-19, cu peste 113.000 de salariaţi aflaţi în somaj tehnic, aşteaptă ca restaurantele, cafenelele şi barurile să se redeschidă pentru a-şi relua activităţile, însă până atunci se îndreaptă spre alte domenii pentru a-şi suplimenta veniturile.

„Foarte mulţi dintre colegi s-au reorientat, s-au dus la Fan Courier, la Bringo, Glovo, Food Panda, tot ce înseamnă livrări. Alţii stau acasă pentru că au nişte bani puşi deoparte. Eu sunt la Bringo, dar sunt la program de două ore, pentru că atât timp cât sunt în şomaj tehnic nu pot să lucrez decât part time“, a spus pentru ZF Cristian, ospătar cu experienţă din Bucureşti.

Momentan toate localurile din HoReCa sunt în continuare închise şi nu există încă o dată ofi­cia­lă privind deschiderea. Oficialii din industrie şi re­prezentanţii guvernului se vor întâlni pe 18 mai pen­tru a stabili data. În contextul în care nu pot pri­mi clienţi, unele localuri s-au închis cu totul, al­tele au mizat pe livrări. Businessul este însă la doar 5-10% din cât era în mod normal, aşa că mulţi oameni, în special ospătarii, sunt în şomaj tehnic.

Cristian spune că încă nu a primit banii pe cele două luni de şomaj tehnic, respectiv martie şi aprilie, dar „ar trebui să iau aproximativ 1.750 de lei pe luna aprilie.“

În HoReCa, salariul mediu net al unui an­gajat era în martie 2020 de 1.605 lei, la jumătate faţă de media pe economie. HoReCa este astfel, con­form datelor INS, sectorul cu cele mai mici sa­larii din economie. În domeniu însă, salariaţii - în special ospătarii - îşi puteau dubla încasările din bacşiş.

Pentru ca angajaţii din industrie să poată ajunge la venituri lunare decente este nevoie ca autorităţile să reglementeze şi să legalizeze bacşi­şul, consideră Radu Dumitrescu, proprietarul gru­pului Stadio Hospitality Concepts, care reuneşte sub aceeaşi umbrelă restaurantele Stadio, NOR, Bistro Cişmigiu, Social 1, 18 Lounge şi Embassy Park.

„Bacşişul trebuie reglementat şi legalizat deoarece reprezintă cea mai mare parte a veniturilor angajaţilor din domeniu, cel puţin în zona de restaurante. Acesta nu trebuie impozitat şi trebuie să se poată aduna la veniturile salariale ale angajaţilor. Aşa se întâmplă în toate ţările cu tradiţie în tips, iar legea trebuie să fie una simplă, pe înţelesul tuturor şi uşor de aplicat“, a spus pentru ZF Radu Dumitrescu.

De aceeaşi părere e şi Răzvan Crişan, co-fondator al grupului Kane ce cuprinde res­ta­u­rantul de fine dining cu acelaşi nume, cafeneaua M60 şi restaurantul Mamizza. El spune că acum cel mai loviţi sunt ospătarii, care sunt trimişi în şomaj tehnic şi iau doar 75% din salariu. În bucătărie majoritatea oamenilor au fost păstraţi pentru livrări.

„În mod normal ospătarii îşi suplimentau veniturile din bacşiş, pe când cei din bucătărie au salarii mai mari. Bacşişul variază de la un seg­ment al pieţei la altul şi de la un business la altul.“

În medie, un ospătar putea să ajungă ca salariul să fie doar 50% din încasări, pe când în bucătărie ajungeau sume mai mici din bacşiş dat fiind că se împart sumele.

„Sunt oameni din industrie - nu dintre angajaţii noştri - care şi-au dat demisia pentru că voiau să meargă în zona de livrări şi nu puteau face asta în şomaj tehnic. Aşa au ajuns să câştige mai bine decât cei 75% din salariu.“

El crede că după redeschidere îşi vor reveni rapid localurile mici cu brand puternic, dar va fi mai dificil pentru cele din malluri sau pentru spaţiile cu sute de locuri.

„Acestea ar putea să piardă din salariaţii care nu mai vor să se întoarcă. Legea bacşişului - blocată în Parlament - ar ajuta şi statul să încaseze bani din taxe şi angajaţii să aibă venituri legale mai mari.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO