Companii

Zile de vis pentru traderii inspiraţi: cum a scăzut preţul energiei de şapte ori în mai puţin de o săptămână doar pentru că a bătut vântul

Zile de vis pentru traderii inspiraţi: cum a scăzut...

Autor: Roxana Petrescu

15.11.2016, 00:07 4116

În după-amiaza zilei de duminică, eoliene totalizând peste 2.500 MW  generau energie, „morile de vânt“ devenind cel mai mare producător de electricitate local.

Pe 9 noiembrie, la ora 15:00, un me­gawatt-oră de energie costa 258 lei, până seara preţul con­tinuând să crească după ce un reac­tor de la Cernavodă ieşise din funcţiune cu o zi înainte. Practic, de pe o zi pe alta, preţul spot mediu al energiei a cres­cut cu aproape 20%. Duminică însă, ace­laşi megawatt-oră se vindea la ora 15:00  doar cu un leu, în contextul în care vântul pu­ternic a alimentat aproape fiecare tur­bină mon­tată în Ro­mânia. Ex­porturile au crescut brusc în contextul în care preţul mediu spot din România era de cinci ori mai mic faţă de cel din regiune.

Dinamica pre­ţului energiei oglin­deşte perfect schim­­barea de struc­tură prin care a trecut producţia lo­cală, dezvoltarea acce­lerată a energiei verzi fiind cu siguranţă cel mai important eveniment din sectorul generării de electricitate din ultimii ani.

Potrivit datelor Transelectrica, trans­por­tatorul naţional de energie, la finalul lunii septembrie peste 2.960 MW în proiecte eoliene erau incluşi în schema de sprijin prin certificate verzi.

Spre exemplu, un reactor de la Cernavodă are o capacitate de 700 MW. În după-amiaza zilei de duminică, eoliene totalizând peste 2.500 MW generau energie, „morile de vânt“ devenind cel mai mare producător de electricitate local.

Astfel, contribuţia vântului în producţia de energie a fost peste cea a Hidroelectrica.

Potrivit datelor publicate pe platforma spot a bursei de energie OPCOM, pe data de 13 noiembrie preţul mediu al energiei a fost de 32 de lei, în multe intervale orare preţul de tranzacţionare fiind de un leu pe megawatt-oră.

Obiectivul producătorilor de energie verde este de a-şi injecta cantităţile în sistem, ei fiind recompensaţi oricum prin intermediul certificatelor verzi, dincolo de preţul pur al electricităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO