Companii

Ziua cu cel mai mare consum de energie. Vântul a stat, cărbunii şi apele au dus greul

Foto: Victor Ciupuliga

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Petrescu

15.01.2015, 00:07 565

Pe 8 ianuarie, pe fondul temperaturilor scăzute, consumul de energie a atins maximul ultimilor trei ani de zile, termocentralele pe cărbuni şi hidrocentralele fiind cele care au asigurat producţia, în contextul în care eolienele au jucat feste sistemului chiar pe vârful de consum.

Situaţia arată încă o dată cât de necesar este ca România să-şi protejeze mixul energetic, neglijarea surselor convenţionale fiind un risc.

„Pe 8 ianuarie am avut cel mai mare consum. Am avut aproape 9.500 MW, situaţie pe care nu am mai înregistrat-o din februarie 2012. S-a pornit cărbunele, am ocolit gazul pentru ca dacă intra centrala Petrom (centrala pe gaze a Petrom de la Brazi - n.red.) scădea presiunea. N-am ajuns însă la păcură. Oricum sistemul nu a avut probleme. Nu pică nimic. Ştim noi“, spune Octavian Lohan, membru în directoratul Transelectrica, şeful Dispecerului Energetic Naţional. 

De exemplu, la începutul zilei de 8 ianuarie, funcţionau circa 1.000 MW în parcuri eoliene, ceea ce înseamnă cam 400 de turbine, dacă se ia în calcul o capacitate instalată de 2,5 MW pe unitate. După-amiază, mai mergeau 3 turbine. Seara, când consumul a atins vârful, în sistem erau doar 97 MW, adică mai puţin de 40 de turbine, pentru ca spre miezul nopţii, când deja consumul scăzuse cu 25%, eolienele să ajungă din nou la 1.000 MW. Cărbunii şi energia hidro au reglat însă sistemul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO