♦ Prinşi între scumpirea nutreţului din cauza secetei, arendele mari şi lipsa forţei de muncă, pe de o parte, şi pe de altă parte afectaţi de preţul redus la lapte pe care îl impun procesatorii, fermierii îşi vând fermele de vaci pe Facebook şi pe OLX. ♦ În 2006, înainte de aderarea la UE, România avea un şeptel de 3 milioane de bovine ♦ Efectivul de animale a scăzut cu 33% până în 2019, ajungând la 2 milioane de capete de bovine.
„Eu n-am pământ şi arenda este prea mare“, spune un fermier din localitatea Teaca (judeţul Bistriţa-Năsăud) care s-a întors în urmă cu câţiva ani din străinătate şi a investit agoniseala într-o fermă medie de bovine, de 40 de capete, pe care acum a scos-o la vânzare pe OLX cu 150.000 de euro, căci nu mai este profitabilă. La fel ca el, şi alţi fermieri din judeţele Harghita, Braşov, Mureş, Vaslui sau Timiş şi-au scos proprietăţile la vânzare pe OLX sau Facebook.
„M-am întors din străinătate să-mi fac o afacere, dar după ani de muncă sunt nevoit să vând ferma, pentru că arenda este mare, nu am forţă de muncă şi laptele este slab plătit. Am 40 de animale, am tractoare, am investit tot ce aveam, iar acum vând totul cu 150.000 de euro“, spune Alin Cioarec, care are o fermă în localitatea Teaca. în acest sat, unele dintre activităţile principale ale oamenilor sunt pomicultura, viticultura şi creşterea animalelor, potrivit monografiei publicate pe site-ul primăriei.
OLX, cea mai mare platformă de anunţuri online, „găzduieşte“ în prezent mai multe anunţuri cu ferme scoase la vânzare, majoritatea de bovine, dar şi ferme vegetale. De altfel, şi pe anumite pagini de Facebook, crescătorii de animale anunţă că-şi vând efectivele sau „ferma la cheie“. Spre exemplu, un fermier din judeţul Mureş şi-a scos la vânzare luna trecută proprietatea ce se întinde pe 9.000 mp, cu animale şi utilaje, la un preţ de 400.000 de euro, negociabil.
„Laptele are un preţ prea mic, între 0,8-1,1 lei/litru, carnea are un preţ care abia ne acoperă cheltuielile, valoarea inputurilor agricole a crescut, hrana pentru animale ne costă prea mult - de exemplu, preţul tărâţei a crescut de la 0,7 lei/kg anul trecut la 1 leu/kg acum, iar pe 700 kg de fân dăm 500 de lei - şi nu mai rentează să creştem vaci. Toată vara am lucrat pe minus, avem pierderi de 30.000 de lei. Dacă nu ne sprijină Ministerul Agriculturii cu subvenţii, o să crească ei vaci la etaj, la Bucureşti, căci la noi în zonă 90% din oameni vor să-şi vândă fermele“, spune un fermier din localitatea Subcetate, judeţul Harghita.