Conectăm România

Videoconferinţa Conectăm România. Cybersecurity pentru biroul virtual. „România produce specialişti în cybersecurity, dar nu atât de mulţi pe cât cere piaţa, de aceea trebuie să îi ajutăm să muncească mai eficient“

31.05.2021, 10:43 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Am observat o creştere a interesului pentru securizarea reţelelor de acasă, odată cu mutarea angajaţilor la munca remote“ ♦ „E greu să implementezi securitatea cibernetică într-un loc care nu a avut niciodată focus pe această parte“ ♦ „Sunt mai greu de controlat riscurile în reţelele de acasă, dar e clar că paşi importanţi s-au făcut paşi.“

Noile tehnologii pot fi folosite pentru a optimiza munca spe­cialiştilor din sectorul securităţi ciber­netice, în contextul în care oricum cererea de forţă de muncă din acest sector este deficitară, au spus speakerii prezenţi în cadrul video­conferinţei Conectăm Româ­nia. Cybersecurity pentru biroul virtual. Provocările post pandemie pentru securitatea datelor, organizată de ZF în parteneriat cu Huawei România.

„România produce aceşti specialişti, dar nu reuşim să producem atât de mulţi pe cât cere piaţa. Există un fenomen similar cu cel al medicilor. Nu există şomaj în zona de securitatea cibernetică, dar trebuie să îi ajutăm pe specialiştii din zona de securitate să muncească mai eficient. Să ne folosim de partea de cercetare din zona de securitate cibernetică şi să reuşim să implementăm partea de cercetare, să fim activi când se va operaţionaliza Centrul European de Securitate Cibernetică“, a spus Sergiu Zaharia, cyber security officer în cadrul subsidiarei locale a gigantului Huawei din China.

El a adăugat că odată cu pandemia de COVID-19 s-au acce­lerat şi cererea şi implementarea de soluţii de securitate cibernetică, însă susţine că este mai greu de securizat o companie care nu a avut dintotdeauna ca obiectiv această zonă.

„Înainte de pandemie erau companii în vestul Europei care planificau munca de acasă. Eram consultant atunci şi era vorba de o companie din domeniul bancar. Proiectul trebuia să se deruleze pe următorii doi ani, dar în contextul pan­demiei au mărit ritmul. Alte sectoare nu au fost atât de bine pregătite pentru că securitatea cibernetică nu era un punct forte pentru ei, spre exemplu zona medicală. Şi e greu să implementezi securitatea cibernetică într-un loc care nu a avut niciodată focus pe această parte.“

Adrian Furtună, fondator şi CEO al PentestTools, spune că în contextul pandemiei care a adus munca de acasă, şcoala online şi a deschis apetitul spre piaţa online, a crescut şi interesul pentru securitatea reţelelor de acasă.

„Pe piaţa locală am observat o creştere a interesului pentru securizarea reţelelor de acasă, odată cu mutarea angajaţilor acasă cu tot cu laptopurile de firmă, context în care reţelele de acasă nu au control şi depinde doar de conştiinciozitatea angajatului cât de mult vrea să se protejeze de riscurile de securitate cibernetică“, a spus Adrian Furtună.

Şi Gabriel Tănase, partener în zona de Technology & Cyber Security în cadrul KPMG România, spune că riscurile s-au accentuat odată cu mutarea oamenilor acasă şi desfăşurarea a tot mai multor activităţi în mediul online.

„Riscurile au devenit mai mari pentru reţelele de acasă. Nu doar că angajaţii folosesc lapopurile sau PC-urile personale pentru muncă, dar folosesc calculatoarele companiei şi pentru a ajunge la alte resurse pe internet, din motive personale, precum site-uri de filme care nu sunt tocmai sigure. Sunt mai greu de controlat riscurile în zona asta, dar e clar că paşi importanţi s-au făcut paşi.“

De asemenea, Gabriel Tănase a adăugat că mai multe companii au optat pentru teste de tip phishing prin telefon, pentru a verifica cât de multe informaţii sau date despre companie comunică angajaţii.

„Dacă până acum aveam solicitări în zona de penetration testing, fie că discutăm de sisteme IT, IoT, cred că e importantă partea de social engeering. Am văzut companii care au mers în zona de teste de tip phishing.“

 

Conectăm România este o serie de videoconferinţe realizate de Ziarul Financiar cu susţinerea Conectăm România