Conectăm România

Videoconferinţa Conectăm România. Medicina Viitorului - avantajele tehnologiei pentru sectorul medical . „Spitalul digital se bazează pe colaborare. Avem nevoie de un centru care să stocheze toate datele pacienţilor şi care să permită doctorilor acces la istoricul acestora”

27.05.2021, 10:25 Autor: Alexandra Cepăreanu

♦ „Suntem destul de digitalizaţi, dar ducem lipsă de colaborare între spitale şi medici, nu că nu există, dar nu e facilitată de o structură dedicată.” ♦  „Domnii doctori au pus o problemă interesantă – cea de colaborare între bazele de date.”

Digitalizarea înseamnă colabo­rare între date şi interpretarea acestora, iar pentru ca sectorul medical să cunoască cu adevărat transformarea digitală este nevoie de un centru naţional care să stocheze datele pacienţilor şi să ofere acces la acestea tuturor cadrelor medicale şi doctorilor care au nevoie, au spus speakerii prezenţi în cadrul videoconferinţei Conectăm România. Medicina Viitorului – avantajele tehnologiei pentru sectorul medical, organizată de ZF împreună cu Huawei.

„Ducem lipsă de colaborare între spitale şi medici. Această colaborare există, dar nu e facilitată de o structură dedicată şi consider că este nevoie de unificarea tuturor bazelor de date, să avem un centru de date de unde orice medic şi clinică pot avea acces la istoricul unui pacient”, a spus Codruţ Săvulescu, senior solution manager în cadrul Huawei România. El consideră că tocmai conecti­vitatea garantează colaborarea între toate, între medici, între clinici şi spitale, dar şi între diversele sectoare medicale.

„Consider că este important chiar şi atunci când se face o investigaţie să am un doctor la distanţă care să îmi ofere o a doua opinie.”

Alexandru Ulici, manager Conferenţiar şi doctor la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu”, spune că digitalizarea şi conectivitatea datelor pot genera la final date şi informaţii clare şi sigure despre piaţă. Însă, pentru a putea conecta datele între ele este nevoie de infrastructură.

„Arhivarea datelor şi informaţiilor despre pacienţi ar trebui făcută astfel încât un document să fie găsit uşor. Pentru asta avem nevoie de infrastructură - aici avem nevoie de ajutor pentru că serverele pe care le avem nu sunt suficient de bine protejate. Avem nevoie de sisteme prin care să nu limităm accesul în exterior al medicilor şi al pacienţilor şi trebuie să avem în vedere că avem de a face cu o curbă de învăţare, pentru că utilizatorul este o asistentă care de cele mai multe ori are 45 -50 de ani şi care se adaptează greu la schimbările digitale”, a spus Alexandru Ulici.

Pentru Wargha Enayati, CEO al Enayati Group, digitalizarea sistemului medical înseamnă ca pacientul să poaă începe şi închide traseul medical în mediul online, fiind informat.

„Una dintre experienţele digitale este cea de a fi cu un consilier medical care îl duce prin nevoile lui - pune diagnostic, tratament - şi apoi închide şi circuitul, adică oferă serviciile complete pacientului. Digitalizarea pentru mine trebuie să aibă acest rol, în care pacientul nu merge la spital sau la medic ca la supermarket – fără să ştie ce are sau ce reacţii adverse poate avea la anumite medicamente pe care le alege de pe raft-”, este de părere Wargha Enayati.

De asemenea, Ovidiu Teodorescu, business solutions delivery director al Net Brinel, consideră că pentru a fi posibilă o transformare digitală a sectorului medical este nevoie de legi şi reglementări care să faciliteze această transformare.

„Un proiect de digitalizare se implementează acolo unde politicile fiscale pot fi modifcate cu scopul de a ajuta digitalizarea. Degeaba dezvolţi o strategie dacă anumite legi, norme, solicită ca pesoana să vină cu foi la instituţie. Pe lângă faptul că trebuie să susţină procesele pe care le avem acum implementate, va trebuie ca ministerul şi guvernul să susţină procesul de digitalizare prin legi, norme şi reglementări”, a spus Ovidiu Teodorescu.

 

Conectăm România este o serie de videoconferinţe realizate de Ziarul Financiar cu susţinerea Conectăm România