Conectăm România

Videoconferinţa Conectăm România. Medicina Viitorului - Avantajele tehnologiei pentru sectorul medical. Transformarea digitală trebuie să înceapă de la „firul ierbii“, adică de la medicii de familie

01.06.2021, 00:06 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Avem o bază largă de spitale, dar o bază mică de servicii ambulatorii şi trebuie să inversăm, să avem multe centre specializate şi policlinici şi mai puţine spitale“ ♦ „Ar trebui să existe posibilitatea integrării software-urilor şi să se tindă la uniformizarea programelor, pentru a putea face dosarul electronic al pacientului“ ♦ „Principalul focus a trebui să fie în zona de standardizare în zona medicală, pentru că mi se pare că lucrăm disparat“

Digitalizarea sectorului medical ar trebui să înceapă în zona medicilor de familie, ale căror competenţe trebuie educate spre utilizarea soluţiilor tech, au spus invitaţii în cadrul evenimentului online Conectăm România. Medicina Viitorului - Avantajele tehnologiei pentru sectorul medical, organizat de ZF şi Huawei România.

„M-aş concentra sigur la firul ierbii, la medicii de familie unde să încerc să aduc digitalizarea maximă şi să cresc competenţa la nivelul lor, pentru că de acolo porneşte toată problema“, a spus Wargha Enayati, CEO al Enayati Group.

El consideră că România are nevoie de „un fir roşu“ care să direcţioneze pacienţii spre specialiştii de care au nevoie şi, de asemenea, de mai multe centre specializate şi policlinici. „Avem o bază largă de spitale, dar o bază mică de servicii ambulatorii şi trebuie să inversăm, să avem multe centre specializate şi policlinici. În plus, e nevoie de un fir roşu pentru pacienţi, pentru că în acest circuit, care nu se mai termină niciodată, se pierde multă energie şi potenţial.“

Un alt factor important care susţine digitalizarea sectorului medical este standardizarea şi dezvoltarea unei infrastructuri şi al unui centru care să permită stocarea datelor de la toţi jucătorii din domeniu şi realizarea un istoric digital al pacienţilor.

„Ar trebui să existe posibilitatea integrării software-urilor şi să se tindă spre uniformizarea programelor, să putem face dosarul electronic al pacientului. Acum funcţionăm la nivel de intranet, iar asta e o problemă, pentru că degeaba ieşim în exterior pentru că nu ştie să ne citească nimeni datele. E greu să lucrezi cu programe care nu sunt integrate la Casa Naţională de Asigurări“, a spus Alexandru Ulici, doctor la Spitalul Clinic de Urgenţă pen­tru Copii Grigore Alexandrescu.

În lipsa unei măsuri care să reglementeze stocarea datelor de la spiale, clinici şi alţi jucători din industria sănătăţii, Elena Ovreiu, profesor de Digital Health în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, fiecare spital îşi va dezvola propriul server şi va lucra independent.

„Cred că se va ajunge la dosare realizate independent, fiecare spital îşi va dezvolta propriul server unde să stocheze datele şi dosarele pacienţilor, dar pe termen lung vom avea probleme cu interoperabilitate, pentru că dacă nu avem o abordare orchestrată la nivel de minister va fi greu să mergem într-o direcţie comună. Cred că aşa a început şi nu ştiu cât de repede se va face această orchestrare a organizării la nivel de guvern“, a spus Elena Ovreiu.

De asemenea, Codruţ Săvulescu, senior solution manager în cadrul Huawei România, spune că digitalizarea sectorului medical poate fi explicată şi prin efecte secundare, precum scăderea cheltuielilor, acoperirea deficitului de medici.

„Sunt multe elemente şi tehnologii, roboţi care pot ajuta în această zonă. Ce poate face cloud-ul pentru industria medical? Poate stoca istoria medicală, poate memora şi procesa bazele de datea, poate memora şi stoca impactul fiecărui medicament asupra fiecărei boli, poate contrui cu ajutorul AI algoritmi superiori de tratament în funcţie de medicamente. AI aduce valoare în diagnoză, în zona imagistică“, a spus Codruţ Săvulescu.

El consideră că digitalizarea în medicină reprezintă mutarea atenţiei spre prevenţie şi menţinerea unei stări bune de sănătate.

„Digitalizarea în zona de medicină este acea revoluţie care transformă focusul de la bolnav spre menţinerea sănătăţii omului. Este o metodă de a schimba, de a muta activitatea cadrelor medicale spre prevenţiea sănătăţii oamenilor.“

 

Conectăm România este o serie de videoconferinţe realizate de Ziarul Financiar cu susţinerea Conectăm România