Conectăm România

Videoconferinţa Conectăm România. Smart manufacturing – Producţia industrială în era 5G. Digitalizarea industriei producătoare este încă la început. „La nivel european sunt peste două milioane de companii în industria producătoare, dar producţia este cel mai mare sector care nu este încă digitalizat“

09.06.2021, 00:07 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Sunt două tipuri de companii: cele mari, care reprezintă 10% şi care au bugete dedicate, şi 90% sunt mici şi mijlocii care au nevoie de tehnologie“ ♦ „În procesul de digitalizare a industriei, 5G are ca scop facilitarea producţiei, iar digitalizarea în sine mă ajută să construiesc acea bază de date“ ♦ „Aproximativ 70% dintre procesele operaţionale sunt desfăşurate încă pe hârtie sau în tabele Excel“ ♦ „Toate fabricile din România vor fi digitalizate, vor utiliza tehnologii 5G pentru a fi mai eficiente şi vor avea roboţi colaborativi în fabrici“ ♦ „Noi suntem deschişi spre digitalizare, dar trebuie să găsim şi surse de finanţare pentru a ne putea digitaliza.“

Companiile active în industria producătoare au rămas în urmă cu digitalizarea proce­selor de lucru, astfel că, în prezent, 70% dintre procesele operaţionale au loc în format fizic, pe hârtie, sau în format electronic, dar în tabele Excel. Astfel, 80% din datele colectate de companii rămân nefolosite, au spus invitaţii prezenţi în cadrul videoconferinţei Conectăm România. Smart manufacturing – Producţia industrială în era 5G, realizată de ZF în parteneriat cu Huawei România.

„La nivel european, sectorul de producţie reprezintă circa 7 trilioane de euro, sunt peste două milioane de companii, dar producţia este încă cel mai mare sector care nu este încă digitalizat. Pe fluxul de producţie, în general companiile de producţie încă notează pe hârtie ce intră şi ce iese, practic, sunt tot felul de insuliţe pe hârtie sau în Excel pe care fiecare departa­ment o crează şi doar ei ştiu ce fac acolo, iar peste 80% din date sunt nefolosite“, a spus Adrian Dima, co-fondator al KFactory.

El a adăugat că sunt două tipuri de companii active în industria producătoare - cele mari, care au bugete dedicate proceselor de digitalizare şi echipe, şi cele mici şi mijlocii care nu pot ajunge la bugetele alocate de competitorii din prima linie.

„Sunt două tipuri de companii – cele mari care au bugete pentru departamente, cercetare, pentru experimente, care reprezintă circa 10% din total, iar 90% sunt companii mici şi mijlocii care se descurcă cum pot. Eu cred că ei sunt şi ţinta noastră, pentru că au nevoie de ajutor. Mi-aş dori ca acele companii de producţie româneşti sau care activează în România să cumpere tehnologie românească.“

De asemenea, digitalizarea, în ceea ce priveşte industria producătoare, are rolul de a conecta şi a procesa datele stocate, iar tehnologia 5G are ca scop facilitarea producţie, a spus Codruţ Săvulescu, senior solution manager în cadrul subsidiarei locale a gigantului Huawei din China.

„În procesul de digitalizare a industriei, 5G are ca scop facilitarea liniei de producţie, iar digitalizarea în sine mă ajută să construiesc acea bază de date, pentru că digitalizarea înseamnă conectivitate, cloud computing şi machine learning. Acum am şanse să mă duc în toate departamentele unei fabrici şi să colectez toate datele de acolo. Sunt zone industriale care au nevoie de un mediu controlat şi este costisitor să mă duc pe o tehnologie non mobilă.“

Tehnologia 5G reprezintă un avantaj pentru că transformă tehnologia şi soluţiile inteligente din asistenţi pasivi în aistenţi activi, a explicat Adrian Dima.

„Pe 3G sau 4G nu puteai opera un sistem în producţie, acum se poate pentru că latenţa e mică şi lucrurile se pot întâmpla în timp real. Odată ce infrastructura asta e gata, abia atunci putem să spunem că tehnologia ajută şi activ, nu mai avem doar acel asistent pasiv care era reprezentat de aplicaţiile clasice. Asistenul activ preia datele, le înţelege şi răspunde la ce se întâmplă. deci, folosind noile tehnologii putem explica de ce se întâmplă ceva. Odată cu tot pachetul ăsta putem trece la următorul nivel.“

Cosmin Moldovan, direcorul general al Carmangeria Moldovan, spune că un factor care stă între a implementa mai multă tehnologie în activitatea companiei este reprezentat de lipsa finanţării.

„Am finalizat implementarea unor tehnologii într-un depozit logistic, dar am mai avea nevoie de încă un robot în acest depozit. Furnizorii de tehnologie sunt foarte deschişi, dar zona de finanţare rămâne principala provocare. Aşteptăm noile linii de finanţare, vrem să găsim cele mai potrivite metode de finanţare pentru a putea achiziţiona astfel de tehnologii.“

Şi Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, a spus că firma pe care o conduce a experimentat mai multe tehnologii.

„Spre exemplu, avem senzori pe care i-am inclus pe liniile de fabricaţie şi încercăm să vedem cum putem crea algoritmi prin care să nu mai avem opiri. Spre exemplu banda de fabricaţie se opreşte pentru că se colmatează o cutie de medicament, deci aceşti senzori pot învăţa şi pot să aducă mai mult randament. Utilizăm imprimante 3D pentru a produce capsulele în care se ţin acele substanţe active.“

Răzvan Isac, channel development manager al Universal Robots, consideră că nu toate procesele pot fi automatizate, de aceea angajaţii trebuie să înveţe să colaboreze cu roboţii.

„Cred că motivul pentru care se întâmplă această digitalziare poate fi legat de nevoie şi  de context pentru că nu se găsesc oameni. Interesul pentru roboţi este destul de mare, dacă întrebi 10 oameni dacă vor să vadă un astfel de robot 9 vor spune da. Dar sunt acele aşteptări clasice, sunt reticenţele şi fricile acelea legate de roboţi, de asta am şi dezvoltat conceptul de demo cu robotul, în care partenerii pot vedea cum funcţionează aceştia, cum se integrează cu ei.“

Codruţ Săvulescu, senior solution manager în cadrul Huawei România

► Prin automatizare înţelegem automatizarea producţiei industriale, automatizarea proceselor de producţie. Industria de manufactură nu este un domeniu care a inventat acum automatizarea. Automatizarea în această industrie a pornit de multă vreme, la nivel guvernamental sunt programe pentru a digitaliza industria producătoare. Dar astăzi, toate sunt pe cablu, iar 5G este o tehnologie mobilă. Până acum, când aveam doar partea cu cablu, ne lipsea mobilitatea, acel „oriunde”. Dar acum am această mobilitate, prin 5G.

► Tehnologia 5G ne ajută pentru că ne adaptăm în permanenţă, adică avem nevoie de flexibilitate. În industria producătorare de echipamente electronice, spre exemplu, pe linia de produs, la noi – terminalele P40 şi Mate 40 -, de cel puţin două ori pe an se fac schimbări – spre exemplu, mutarea unui punct de lucru, optimizarea unor procese – iar dacă toate lucrurile ar fi legate între ele, aceste schimbări ar fi făcute foarte greu şi ar dura mult mai mult. Spre exemplu, pentru fiecare schimbare aveam nevoie de circa 10 oameni pentru a muta punctul de lucru şi pentru a îl reconecta, iar procesul în sine dura cam două zile, timp în care se oprea producţia, iar prin 5G se poate muta totul în câteva minute. Şi având în vedere că scoatem la fiecare două minute câte un terminal mobil, ne dăm seama ce pierderi înseamnă asta.

► În procesul de digitalizare a industriei, 5G are ca scop facilitarea liniei de producţie, iar digitalizarea în sine mă ajută să construiesc acea bază de date, pentru că digitalizarea înseamnă conectivitate, cloud computing şi machine learning. Acum am şanse să mă duc în toate departamentele unei fabrici şi să colectez toate datele de acolo. Sunt zone industriale care au nevoie de un mediu controlat, cum ar fi în industria farmaceutică. Acolo trebuie controlată umiditatea, temperatura. Este costisitor să mă duc pe o tehnologie non-mobilă.

► Automatizarea industriei producătoare nu înseamnă eliminarea factorului uman, ci evoluţia acestuia, prin îmbunătăţirea competenţelor.

► Există un utilizator final, un generator de tehnologie care nu este singur şi care are nevoie de cei care fac aplicaţii, de cei care fac programe, dar şi de utilizatorul final, pentru că de fapt el ne spune ce are nevoie, de la el pleacă toată soluţia.

Răzvan Isac, channel development manager la Universal Robots

► Cred că cei mai automatizaţi sunt cei din industria de automotive, principalul motiv cred că este legat de viziunea globală, dar ţine şi de competitivitatea dintre fabrici. Există o competiţie globală, iar tehnologia joacă un rol foarte important în această sferă. De aceea cred că cei din automotive sunt cei mai avansaţi din punct de vedere tehnologic, iar în această perioadă a crescut şi segmentul pharma.

► Noi avem peste 50.000 de coboţi vânzuţi la nivel global – un cobot este un braţ robotic care execută o sarcină repetitivă, împreună cu omul. Iar dacă omul atinge robotul, acesta se opreşte şi nu îl răneşte, este uşor de programat, adaptabil şi flexibil, şi are o amprentă mică la sol.

► În industrie sunt majoritatea roboţilor pe care îi avem acum.  Dar există şi posibilitatea de a modifica funcţiile acestor coboţi, iar ei pot fi folosiţi şi în alte domenii.

Spre exemplu, este un lanţ de pizzerii în Franţa care a implementat într-o pizzerie trei astfel de roboţi, iar unul face aluatul, al doilea pune ingredientele pe blat şi pune pizza la cuptor, iar ultimul scoate pizza din cuptor, o taie şi o oferă clientului. În SUA este un robot care face smoothie-uri şi serveşte clienţi.

► Există fluctuaţii de personal, ne pleacă oamenii din ţară. În România, spre exemplu, de câţiva ani nu mai găsim sudori calificaţi, iar aceşti roboţi pot face sudură, depinde doar de ce îi pui în capătul braţului şi ce îl pogramezi să facă. Astfel, poţi să înlocuieşti acele goluri pe care le ai în firmă.

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj

► Sunt multe procese digitalizate la noi, şi aş începe cu acel cod unic de identificare care se află pe fiecare cutie de medicamente. Avem un sistem de serializare care împiedică contrafacerea şi falsificarea medicamentelor. Spre exemplu, utilizăm imprimante 3D pentru a produce capsulele în care se ţin acele substanţe.

► Experimentăm machine learning. Avem senzori pe care i-am inclus pe liniile de fabricaţie şi încercăm să vedem cum putem crea algoritmi prin care să nu mai avem opriri, pentru a reduce acei timpi pierduţi. Spre exemplu, banda de fabricaţie se opreşte pentru că se întâmplă ceva cu o cutie de medicament, deci aceşti senzori pot învăţa şi pot să aducă mai mult randament.

► Unul dintre avantajele acestor roboţi este că echipamentele sunt digitale şi sunt legate între ele, folosind o platformă SAP pentru a le mişca, iar 5G ar creşte mult viteza de comunicare între etapele din procesele tehnologice, ar reduce acele opriri şi de asemenea, o să meargă repede încărcarea acelui cod unic de serializare.

► România rămâne încă o ţară cu forţă de muncă ieftină şi atunci poţi să foloseşti forţă de muncă chiar dacă se găseşte mai greu, deşi au dispărut persoanele calificate, dar eu cred că tehnologia este de neoprit. Toate fabricile din România vor fi digitalizate, vor utiliza tehnologii 5G pentru a fi mai eficiente şi vor avea roboţi colaborativi în fabrici, pentru că acesta este viitorul.

Adrian Dima, Co-founder al KFactory

► Realitatea din teren e că adopţia se petrece mai greu. La nivel european, sectorul de producţie reprezintă circa 7 trilioane de euro, adică aproximativ 16%, sunt peste 2 milioane de companii, dar producţia este încă cel mai mare sector care nu este încă digitalizat. De asemenea, 70% din procesele operaţionale sunt încă susţinute  pe hârtie sau în Excel de companiile de producţie.

► Spre exemplu, pe fluxul de producţie, în general companiile de producţie încă notează pe hârtie ce intră şi ce iese, practic, sunt tot felul de insuliţe pe hârtie sau în Excel pe care fiecare departament îl crează şi doar ei ştiu ce fac acolo. Prin digitalizare punem senzori pe echipamentele industriale, începem să citim ce se întâmplă pe linia de producţie, observăm problemele care pot apărea, ducem aceste date şi informaţii într-un cloud de unde începem să prelucrăm datele şi oferim notificări în timp real.

► Sunt două topuri de companii – cele mari care au bugete pentru departamente, cercetare, cae reprezintă circa 10% din total, pentru că 90% sunt companii mici şi mijlocii care se descurcă cum pot. Eu cred că ei sunt şi ţinta noastră, pentru că ei au nevoie de ajutor şi de digitalizare.

► 5G are latenţă mică, acesta este un avantaj. Pe 3G sau 4G nu puteai opera un sistem în producţie, dar acum se poate pentru că latenţa e mică şi lucrurile se pot întâmpla în timp real. Odată ce infrastructura 5G e gata, abia atunci putem să spunem că tehnologia ajută şi activ, nu mai avem doar acel asistent pasiv care era reprezentat de aplicaţiile clasice. Asistenul activ preia datele, le înţelege şi răspunde la ce se întâmplă. Deci, folosind noile tehnologii putem explica de ce se întâmplă ceva. Odată cu tot pachetul ăsta putem trece la următorul nivel.

Cosmin Moldovan, director general al Carmangeria Moldovan

► Deschiderea pentru automatizare şi digitalizare este mult mai mare, mai ales după ultimul an. Noi am testat atât în sectorul vegetal anumiţi senzori pe care i-am implementat în teren şi care ne oferă informaţii despre cultură, nivelul de apă din sol şi alte informaţii.

► Şi în zona de carne folosim cântare inteligente pentru a cântări animalele, care la rândul lor ne oferă tot felul de informaţii. Pe partea de procesare a cărnii am implementat un braţ de robotic colaborativ, am avut în testare un astfel de echipament. Am finalizat implementarea unor tehnologii într-un depozit logistic, dar am mai vrea nevoie de încă un robot în acest depozit. Lucrăm cu o firmă din Germania care a implementat un soft prin care eficientizăm partea de picking, ne ajută să fim conectaţi cu magazinele online.

► Noi suntem deschişi spre digitalizare, dar trebuie să găsim şi surse de finanţare pentru a ne putea digitaliza. Furnizorii de tehnologie sunt foarte deschişi. Aşteptăm noile linii de finanţare, vrem să găsim cele mai potrivite metode de finanţare pentru a putea achiziţiona astfel de tehnologii. Zona de finanţare rămâne principala provocare.

► În ceea ce priveşte şcolile profesionale şi lipsa forţei de muncă, noi, ca şi companie, avem trei clase la învăţământul dual, chiar dacă rezultatele nu sunt cele mai pozitive. În industria noastră nu putem înlocui 100% forţa de muncă cu tehnologia şi atunci trebuie să facem cumva să ne creăm şi resursă umană.

Conectăm România este o serie de videoconferinţe realizate de Ziarul Financiar cu susţinerea Conectăm România