Conectăm România

Videoconferinţa Conectăm România. Cum transformăm şi dezvoltăm economia României prin digitalizare şi conectare? Digitalizarea nu trebuie să devină un scop în sine, ci un mijloc prin care se ating obiective

10.04.2021, 18:01 Autor: Alexandra Cepăreanu

Digitalizarea reprezintă un mijloc prin care pot fi atinse diverse obiective şi care poate aduce răspunsuri la anumite nevoi, iar procesul de digitalizare trebuie să cuprindă toate sectoarele economice ale unei ţări, cât şi mediul public şi cel privat, au concluzionat antreprenorii şi reprezentanţii mediului de business şi ai celui academic prezenţi în cadrul videoconferinţei Conectăm România. Cum transformăm şi dezvoltăm economia României prin digitalizare şi conectare?, organizată de ZF în parteneriat cu Huawei România.

„Procesul de digitalizare nu este un scop în sine şi nu a fost niciodată, nici ca sector de activitate, sector geografic sau segment de populaţie. Este un mijloc prin care se ating nişte obiective. Fie că vorbim de obiective macro, micro sau vorbim despre sectorul public, sectorul bancar sau altă verticală din economie sau despre anumite nevoi ale unui segment de populaţie, digitalizarea vine ca un răspuns pentru rezolvarea acestor nevoi“, a spus Eugen Schwab Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al companiei de cercetare şi consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC), parte a grupului teknowlogy.

El a adăugat că acolo unde se reuşeşte această evoluţie spre digitalizare gradul de satisfacţie şi performanţa oamenilor sunt mai ridicate.

„Este ca atunci când ai un scop, o dorinţă, o nevoie şi cu cât reuşeşti să o rezolvi mai repede, cu atât gradul de satisfacţie este mai ridicat. Spre exemplu, o nevoie pentru companii ar fi reprezentată de dorinţa de a îşi cunoaşte clienţii mai bine. Când reuşeşti să faci acest lucru ai un grad de satisfacţie mai ridicat, eşti mai performant şi ai clienţi mai mulţumiţi.“

Codruţ Săvulescu, senior solution manager în cadrul Huawei România, consideră şi el că digitalizarea are nevoie de o viziune de ansamblu, fiind un proces complex, adăugând că tehnologia doar facilitează procesul de digitalizare.„Digitalizarea nu este un proiect, este un proces pentru care trebuie să am o viziune de ansamblu care să ne ajute să trasăm punctele pe care trebuie să le urmărim în perioada evoluţiei. Pe lângă viziune trebuie să am curajul de a revoluţiona. Dar prima dată trebuie să creăm viitorul, să ne setăm câteva ţeluri, trebuie să ştim care este obiectivul nostru, trebuie să avem priorităţi“, a spus Codruţ Săvulescu.

El a adăugat că la nivelul sectorului public România trebuie să îşi creioneze propriul drum spre digitalizare.

„Digitalizarea înseamnă colaborare, trebuie să ne construim propriul drum şi să căutăm ce este important pentru noi, că poate ce merge în Franţa, nu merge şi în România. Acest proces cere timp, trebuie să învăţăm să ne adresăm unei structuri inteligente, trebuie să ne învăţăm să fim conectaţi cu informaţia.“

Din punct de vedere al evoluţiei în procesul de digitalizare, reprezentantul subsidiarei locale a gigantului chinez Huawei clasifică companiile în organizaţii digitale şi companii digitizate.

„Cele care s-au digitizat sunt cele care au toată istoria în format numeric, care eficientizează procesele şi veniturile. O companie care tinde să fie digitală este aceea care începe să creeze, să investeze, nu doar transformă şi optimizează procesele.“

Profesorul universitar şi doctorul în ştiinţe economice Mircea Coşea a adăugat că pentru a pori un proces de digitalizare la nivel de ţară este nevoie de un sistem de guvernare revoluţionar, care să înceapă tranziţia României.

„România are acum un obiectiv pe care trebuie să îl urmeze, să facă un salt calitativ şi necesar, care înseamnă digitalizare. Asta înseamnă că avem nevoie de un concept de guvernare revoluţionar, iar de acolo va începe tranziţia. Trebuie să luăm decizii pentru faza următoare, post pandemie, pentru că trebuie să trecem prin această fază de tranziţie unde avem nevoie de bani, informaţie şi viziune“, a spus Mircea Coşea.

De asemenea, Gabriel Tănase, Partner, Technology & Cyber Security, în cadrul companiei de consultanţă KPMG România, spune că primul pas spre evoluţie şi spre digitalizare este educarea populaţiei cu privire la noile tehnologii şi la avantajele pe care acestea le pot oferi.

„Avem o parte a tinerilor de 20 de ani care se plasează în top în ceea ce priveşte educaţia, dar avem şi o parte cu un nivel de educaţie în zona digitală destul de scăzut. Şi vedem că aproape 60% dintre tineri au folosit internetul doar pentru reţele de socializare. Unul dintre motive ar fi reprezentat de ceea ce li se oferă, dar cred că dacă va creşte educaţia în această zonă va creşte şi cererea. Sunt un milion de utilizatori la Ghişeul.ro. Cred că sunt multe milioane de posesori de carduri, de ce nu sunt mai mulţi utilizatori de Ghişeul.ro?“, a spus Gabriel Tănase.

El este de părere că educaţia va genera creşteri atât în mediul privat, cât şi în cel public.

„Cheia succesului este în zona educaţiei, ea va genera creştere atât în mediul privat, dar mai ales în cel public. Poate trebuia să începem această educaţie acum 20 de ani şi să creştem acest sistem şi în afara zonei specializate. Atuuri sunt. Avem ingineri foarte buni peste tot în lume, un alt atuu este că am rămas în urmă puţin şi vom implementa sisteme noi şi vom dezvolta infrastructuri mai bune, actualizate. Poate faptul că am rămas în urma ne va ajuta să facem paşi mai rapizi şi să ajungem în faţa altor ţări. Dar ne vom baza pe o mână de oameni care sunt insuficienţi şi ar trebui să avem mai mulţi absolvenţi în zona tehnică.“

Conectăm România este o serie de videoconferinţe realizate de Ziarul Financiar cu susţinerea Conectăm România