Constructii & Imobiliare

Adrian Vascu, Veridio: Calcularea valorii impozabile a clădirilor pe baza unor studii de piaţă poate duce la dublarea impozitului la apartamentele din Bucureşti şi creşteri de 3-4 ori la Cluj

Adrian Vascu, Veridio: Calcularea valorii impozabile a...

Autor: Roxana Rosu

20.07.2022, 12:08 393

Recenta modificare a sistemului de impozitare a clădirilor, prin care valoarea impozabilă are la bază anumite studii de piaţă, poate duce la dublarea valorii impozitului la apartamentele din Bucureşti şi chiar creşteri de 3-4 ori la Cluj, potrivit unei analize realizată de Adrian Vascu, senior partner Veridio.

Noul sistem de impozitare stabileşte un nivel minim de impozit, respectiv 0,1% pentru clădirile rezidenţiale şi 0,5% pentru clădirile nerezidenţiale, în locul  intervalului de cote de impozitare din vechea variantă a Codului Fiscal.

De asemenea, valoarea impozabilă va fi preluată din Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.

Impozitul se va calcula în continuare separat pentru clădiri şi terenuri.

Legea menţine principiul calculării impozitului pentru clădiri din cele două componente: valoarea impozabilă şi cote de impozitare.

” În cazul în care autorităţile nu vor identifica în studiile de piaţă valorile impozabile, sau când acestea sunt mai mici decât cele anterioare, s-a prevăzut ca în cazul clădirilor rezidenţiale să se aplice prevederile art. 457, valabil la 31.12.2022 (adică cel tocmai modificat) adică o referinţă circulară imposibil de aplicat. Intenţia a fost probabil trimiterea la algoritmul anterior, dar acesta a fost abrogat!”, a arătat Adrian Vascu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO